Sukob u Advokatskoj komori Beograda: Struka nezadovoljna preporukama disciplinskog tužioca

08.04.2022

15:42

0

Autor: 24sedam

Veliki broj kolega ovo pismo doživljava i kao suptilnu demonstraciju moći određenih struktura koje imaju prevlast u AKB, kaže Simić

Sukob u Advokatskoj komori Beograda: Struka nezadovoljna preporukama disciplinskog tužioca
advokatska komora - Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Disciplinski tužilac Advokatske komore Beograda Biljana Kajganić poslala je preporuke advokatima i pripravnicima, koje se odnose na zabranu jurnjave za novcem nauštrb etičkog kodeksa advokata. Međutim, ove preporuke među dosta advokata nisu dočekane sa oduševljenjem jer smatraju da se radi o prostoj demonstraciji sile.

Printscreen/YouTube/Jutarnji Program TV Happy
 

Advokat Ivan Simić za 24sedam kaže da bilo koji advokat "koji svoju delatnost zasniva na ispomoći radi izvlačenja novca klijenata i time čitav esnaf stavlja u rang visokorizične delatnosti" (pranje novca) ne zaslužuje da se bavi advokaturom. Takođe, neprimereno je i učešće u rijaliti programima. 

Kao neko ko godinama prati i poznaje događanja u advokaturi, Simić u Preporukama disciplinskog tužioca prepoznaje i nešto drugo.

- Nemali broj kolega smatra da se u preporukama mogu prepoznati poruke, da oni koji nisu bliski “komorskim klanovima” ili političkim strankama, ne samo da neće uživati zaštitu već će se sami boriti ne samo za klijente i za svaki zarađeni dinar, nego i protiv potencijane represije komorskih organa. Svaki advokat kao pravozastupnik i poslenik javne reči, ima pravo u medijima kritikuje sve društvene fenomene, koje smatra devijantnim, pa tako i odluke  "vrhovnog komorskog organa" sa kojima se ne slaže. Pitam se da li je ovo uvođenje reda ili “dovođenje u red” advokata. Veliki broj kolega ovo pismo doživljava i kao suptilnu demonstraciju moći određenih struktura koje imaju prevlast u AKB.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike