Poznati detalji sa leta "Er Srbije": NATO lovac krajnje neuobičajeno pratio avion iz Moskve

08.04.2022

13:17

0

Podsećamo, NATO borbeni lovac leteo je u blizini ruske granice ispod aviona "Er Srbije"

Poznati detalji sa leta "Er Srbije": NATO lovac krajnje neuobičajeno pratio avion iz Moskve
Er Srbija - Copyright Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je juče da je avion "Er Srbije" u sredu pratio NATO lovac na letu iz Moskve, a urednik vazduhoplovnog portala Tango Six Petar Vojinović ocenio je ovaj potez krajnje neuobičajenim i nestandardnim.

Komentarišući delove izveštaja pilota "Er Srbije", koje je sinoć otkrio medijima predsednik, a iz kojeg se vidi da je NATO borbeni lovac leteo u blizini ruske granice ispod aviona "Er Srbije", Vojinović kaže da je to bilo u najmanju ruku neuobičajeno, pošto je za taj let već bila lažno prijavljena bomba na aerodromu u Moskvi, zbog čega je let i kasnio tri sata i 20 minuta.

Vojinović kaže da NATO avioni koji pokrivaju vazdušni prostor baltičkih NATO zemalja mogu da odluče da prate neki putnički avion jedino kada hoće da ga presretnu ukoliko putnički avion ne prati pravila letenja kroz komerciijalne vazdušne rute.

- Onda imaju pravo da presretnu i upozore avion, pošto putnički avioni često zaborave da promene frekvenciju kada prolaze iz jednog u drugi vazdušni prostor i ne javljaju se. Borbeni avion im onda dođe uz krilo i pokušava komunikacijom da ih natera na to ili da ustanovi da li se i fizički nešto loše dešava. To je presretanje i nadziranje vazdušnog prostora u miru, jer se nešto dogodilo sa putničkim avionom - naveo je Vojinović.

Ističe da se u slučaju aviona "Er Srbije" ništa od toga nije dogodilo i podseća da su, na primer, mađarski borbeni avioni pratili ranije avion "Er Srbije" kada je bila dojava o bombi tokom leta, ali i naši vojni avioni kada se letelica "Er Srbije" vraćala kroz Srbiju.

Vojinović dodaje da je dojava o bombi u ovom slučaju bila na aerodromu u Moskvi, a ne u toku leta, što bi jedino moglo da bude opravdanje da NATO lovac prati avion "Er Srbije".

- Da je u trenutku leta bila dojava o bombi, onda bi NATO lovci pratili avion, a komunikacija bi došla od zemlje koju je avion "Er Srbije" trenutno preletao, što se nije dogodilo - objašnjava Vojinović.

On je kazao da je to bilo veoma neprijatno za posadu "Er Srbije" i putnike, a posebno ako se uzme u obzir da je prethodno postojala dojava o bombi na aerodromu u Moskvi.

Vojinović, takođe, objašnjava da je naša letelica izašla nekoliko desetina kilometara iz ruskog vazdušnog prostora ka pribaltičkim zemljama i da je drugi avion uočila ruska vazdušna kontrola, iako nije bio u ruskom vazdušnom prostoru, i upozorila posadu "Er Srbije", jer bi to moglo da dovede putnički avion u opasnost.

Dodaje da su piloti "Er Srbije" uočili taj avion koji je bio na oko 90 stepeni u odnosu na našu letelicu i kretao se paralelno ispod nje na udaljenosti nešto većoj od jednog kilometra. Kako je rekao, u izveštaju ruske kontrole se konstatuje da nije došlo do ugrožavanja bezbednosti letenja.

Vojinović ističe da je svako uočavanje borbenog aviona u sadašnjim okolnostima veoma uznemirujuće.

Napominje da vazduhoplovne vlasti većine zemalja savetuju da se obrati pažnja zbog aktuelne situacije i dodaje da su pre nekoliko godina ruski pobunjenici oborili malezijski putnički avion iznad Donbasa, zbog čega je svako letenje u tom regonu opasno.

Vojinović je objasnio da je NATO stalno prisutan u baltičkim zemljama s borbenim avionima drugih država, pošto te manje zemlje nemaju svoja ratna vazduhoplovstva. Dodaje da NATO avioni pružaju zaštitu vazdušnog prostora tih zemalja.

- Ti borbeni avioni često prilaze, igraju se mačke i miša sa borbenim avionima Rusije, mere brzinu njihove reakcije u slučaju povrede vazdušnog prostora. Nemamo potvrdu čiji je avion pratio avion "Er Srbije", ali je to najverovatnije bio NATO lovac američkog ratnog vazduhoplostva, italijanskog ili britanskog - naveo je Vojinović.

Kada je reč o stalnim dojavama o bombama na letovima "Er Srbije", kaže da toliko lažnih dojava, koliko je bilo u poslednjih nekoliko nedelja, nije zabeležila nijedna strana avio-kompanija već godinama i da je zbog toga velika nervoza kod zaposlenih u Srbiji.

Dodaje da dojave o bombi nisu bile samo na letovima, već i na aerodromu "Nikola Tesla", zatim u poslovnicama "Er Srbije", njihovim korporativnim prostorijama, kao i na aerodromu u Moskvi samo za letove "Er Srbije".

Vojinović je rekao da je predsednik Vučić prvi put javno rekao da je isporuka već plaćenog naoružanja za Vojsku Srbije, ne samo iz Rusije, onemogućena vazdušnim putem, pošto smo okruženi NATO zemljama. Takođe, Vojinović je dodao da Srbiji treba da stigne iz Kine novi PVO sistem i da je ta isporuka avionom sada onemogućena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike