Poslodavci hoće još časova fizičkog u školama: Novim generacijama nedostaju motivacija i takmičarski porivi, više aktivnosti bi to rešilo

09.04.2022

07:30

0

"Nove generacije sve češće i u znatnom broju dolaze sa osobinama koje ne pogoduju njihovom kasnijem poslovnom razvoju"

Poslodavci hoće još časova fizičkog u školama: Novim generacijama nedostaju motivacija i takmičarski porivi, više aktivnosti bi to rešilo
Deca sport (3) - Copyright Foto: Pixabay

Unija poslodavaca Srbije podnela je dve inicijative koje se tiču oblasti sporta i fizičkog vaspitanja, koje posredno, ali vrlo značajno, utiču na opšte fizičko i mentalno zdravlje nacije, a samim tim i na poslovno, odnosno radno okruženje.

Prva inicijativa je za promociju sporta među decom i mladima, uz povećanje broja časova fizičkog vaspitanja u školama, odnosno uvođenje ovog predmeta u visokoškolskim ustanovama. Druga inicijativa je predlog za donošenje etičkog kodeksa u sportu sa ciljem da se edukuje društvo i preventivno suzbiju negativne pojave u sportu.

Jelena Jevtović ispred Unije poslodavaca za 24sedam objašnjava zbog čega su se odlučili da pokrenu inicijativu za povećanje broja časova fizičkog vaspitanja u školama.

- Kao poslodavci, direktno smo svakodnevno upoznati sa motivacijom, psihofizičkim stanjem i kondicijom kandidata koji po završenom školovanju dođu do trenutka kada traže zaposlenje. Iz tog uvida koji dolazi direktno iz prakse prenosimo iskustvo da nove generacije sve češće i u znatnom broju dolaze sa osobinama koje ne pogoduju njihovom kasnijem poslovnom razvoju. Reč je, na primer, o slabijoj fizičkoj kondiciji i povećanoj gojaznosti. Ali ne samo to, nedostaje i deo razvoja ličnosti, motivacije i takmičarskih poriva, kojima bi povećanje fizičke aktivnosti i bavljenja sportom nedvosmisleno doprineli - kaže ona.

- Ovom direktnom motivu koji dolazi iz poznavanja poslovanja i politike zapošljavanja svakako treba dodati činjenicu da kao Unija koja okuplja poslodavce u Srbiji imamo i društvenu odgovornost da ukažemo na jednu anomoliju u široj zajednici, a koju osećamo i uviđamo ne samo kao poslodavci, već i kao roditelji, odnosno obični građani naše zemlje - dodaje Jevtovićeva.

Objašnjava i da još uvek čekaju na podršku nadležnih, jer rade po proceduri koja mora biti ispoštovana.

- Unija je pokrenula ovu inicijativu poštujući propisanu proceduru, a i pravila uljudne komunikacije. To znači da je najpre izneta na Socijalno-ekonomski savet, a onda uz podršku ovog tela koje čine i predstavnici države i sindikata, inicijativa ide ka nadležnim ministarstvima. Sačekaćemo nadležna tela da sama saopšte da li prihvataju predlog Unije poslodavaca, a gotovo smo uvereni da podršku najšire javnosti već imamo - rekla je ona.

Na pitanje kako će promocija sporta motivisati ljude u kasnijim godinama, kad se budu zapošljavali, Jevtovićeva naglašava da nas bavljenje sportom vodi do zdravije i fizički sposobnije nacije.

- Ali ne samo to, kroz sport se razvija i timskih duh, kao jedna od važnijih osobina u organizaciji kompanije i poslovanja. Sem toga, svakako da i takmičarsko opredeljenje predstavlja nešto što podjednako razvijaju i žele i sport i poslovno okruženje - kaže ona.

Još uvek nije poznato da li će inicijativa imati uticaja i na sam nastavni plan i program.

- U ovom trenutku prerano je da govorimo o detaljima inicijative. Unija, između ostalog, ne želi da se nameće kao neko ko daje gotova rešenja i ko poznaje obrazovanje i sport bolje od onih koji se njima isključivo bave. Mi smo pokrenuli inicijativu i očekujemo uključivanje nadležnih organa, a onda da zajedno sa njima dođemo do konkretnih izmena u nastavnom planu. Unija će svoje predloge izneti na tim razgovorima, a svakako da bi neke novine bile nužne - zaključuje Jevtovićeva.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike