Regulisati rad od kuće: Da i poslodavci i zaposleni budu zadovoljni

15.03.2022

12:23

0

Autor: 24sedam

Na danas održanoj sednici Kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije podneta je inicijativa Unije poslodavaca Srbije za donošenje kvalitetnog okvira za nove oblike rada

Regulisati rad od kuće: Da i poslodavci i zaposleni budu zadovoljni
Rad od kuće - Copyright Profimedia

Dve godine nakon što je kovid po prvi put „poslao kući s posla“ sve koji su mogli da ne dolaze na posao, ukoliko ne rade u fabrici ili bolnici, u Srbij je pokrenuta ozbiljnija inicijativa da se „rad od kuće“ konačno definiše i u propisima.

Unija poslodavaca Srbije podnela je inicijativu Socijalno-ekonomskom savetu Republike Srbije, u kome su još predstavnici Vlade i dva reprezentativna sindikata, u kojoj je istaknuto da je neophodno pažljivo analizirati prednosti i mane rada van prostorija poslodavca kako bi se osigurali sa jedne strane konkurentnost domaće privrede, a sa druge poboljšali uslovi rada za zaposlene.

- Potrebno je kroz adekvatan okvir precizirati razlike između rada od kuće i rada na daljinu uvesti mogućnost regulisanja radnog odnosa tako da zaposleni jedan deo radnog vremena provodi kod kuće, definisati obaveze po pitanju opreme i sredstava za rad, naknade troškova rada, kao i obaveze poslodavaca po osnovu bezbednosti na radu. Ovi i mnogi drugi aspekti rada od kuće trenutno su neregulisani i samim tim podležu arbitrarnoj proceni i odluci, što nije u korist ni poslodavaca, a ni zaposlenih – istaknuto je u inicijativi UPS.

Na kolegijumu SES-a podnete su i dve inicijative Unije poslodavaca koje se tiču oblasti sporta i fizičkog vaspitanja, koje posredno, ali vrlo značajno utiču na opšte fizičko i mentalno zdravlje nacije, a samim tim i na poslovno, odnosno radno okruženje.

Prva inicijativa je za promociju sporta među decom i mladima, uz povećanje broja časova fizičkog vaspitanja u školama, odnosno uvođenje ovog predmeta u visokoškolskim ustanovama.

Druga inicijativa je predlog za donošenje Etičkog kodeksa u sportu sa ciljem da se edukuje društvo i preventivno suzbiju negativne pojave u sportu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: UPS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike