Olakšica za onkološke bolesnike: U "Kamenici 3" specijalni iks nož spasavaće živote - lista čekanja ostala u prošlosti! (FOTO)

20.03.2022

13:44

0

Lončar je naveo da je ovo veliki dan za srpsko zdravstvo i sve građane Vojvodine iz više razloga a jedan od razloga je i da "snovi mogu da se ispune i da mogu da se ispune sva obećanja".

Olakšica za onkološke bolesnike: U "Kamenici 3" specijalni iks nož spasavaće živote - lista čekanja ostala u prošlosti! (FOTO)
Tan2022-3-20_133020265_3 - Copyright FOTO TANJUG/ VLADA AP VOJVODINE

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišli su danas završenu prvu fazu izgradnje objekta "Kamenica 3 sa PET centrom", u kojem je počela instalacija jednog od najsavremenijih medicinskih aparata - iks noža, prvog u Vojvodini, a drugog u čitavoj Srbiji.


Lončar je naveo da je ovo veliki dan za srpsko zdravstvo i sve građane Vojvodine iz više razloga a jedan od razloga je i da "snovi mogu da se ispune i da mogu da se ispune sva obećanja".

- Nisam siguran da je neko verovao da ovo može biti urađeno pre tri ili pet godina. Ovo je bitno i zbog dece i zbog mladih studenata koje primamo kao najbolje i koji imaju priliku da se pokažu ovde. Oni neće morati da idu nigde drugde, nego će imati u svojoj zemlji bolje uslove nego u većini evropskih centara - kazao je Lončar.
ATA Images/A.A./A.K.
 

Lončar je istakao da svi sa područja AP Vojvodine koji moraju na zračne terapije i svi oni koji se leče od onkoloških bolesti više neće morati da idu u neka druga mesta u Srbiji, pa čak i u Tursku zbog pojedinih procedura.

- Od liste čekanja od preko hiljadu ljudi, danas je situacija da ona ne postoji. Ona je ispod 200 ljudi, dakle, u realnom vremenu dobijate terapiju i ovde nećete imati listu čekanja. Od onoga da su pacijenti umirali čekajući i da su morali ići ili u Tursku ili u Kladovo, imate situaciju da ovde toga više neće biti. Razmislite koliko je to spasenih života, koliko je poboljšan kvalitet života onih koji imaju te probleme - dodao je ministar Lončar.

On je pohvalio angažovanost svih zaposlenih u sektoru zdravstva, kao i predsednika Pokrajinske vlade Mirovića, koji se, prema ministrovim rečima, od samog početka zalagao za visoka ulaganja u zdravstvo.

FOTO TANJUG/ VLADA AP VOJVODINE
 

Lončar je i naveo da se objekat "Kamenica 3 sa PET centrom" od početka gradio i opremao paralelno otkako je počela pandemija koronavirusa.


Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović naveo je da će početak rada na iks nožu predstavljati novi standard za lečenje u Vojvodini.

- Zajedničkim radom Vlade Srbije, Ministarstva zdravlja i Pokrajinske vlade u planiranom roku smo završili ovaj objekat u sastavu Instituta za onkološke bolesti. Nastavljaju se radovi, obezbedili smo novac i ugovor, i u narednih godinu i po dana u ovom objektu imaćemo dva nova sprata za Institut za onkološke bolesti i po jedan novi sprat za Institut za kardiovaskularne i Institut za plućne bolesti - kazao je Mirović.
FOTO TANJUG/ VLADA AP VOJVODINE
 

On je dodao i da za desetak dana u novi objekat treba da pristigne PET skener, istakavši da je to veliki iskorak, pošto se do pre svega sedam ili osam godina, iz Vojvodine, putovalo autobusima na zračenje do Kladova.

- To se brzo zaboravlja. Ali uspeli smo uz ogoroman trud mojih saradnika, uz ogromnu pomoć Vlade Srbije, da promenimo okolnosti pod kojima se oboleli od onkoloških bolesti leče, sa novim akceleratorima,a sada imam četiri akceleratora u funkciji, više nema liste čekanja sa novim X-nožem i sa budućim PET skenerom. To je nešto što je važna vest za celu Srbiju i što pokazuje sposobnost da imamo kontinuitet ulaganja u zdravstveni sistem - kazao je Mirović.

Tanjug
 

Govoreći o zdravstvenom sistemu u Vojvodini, Mirović je naveo da pre sedam godina nije postojao ni dovoljan broj CT skenera u regionalnim bolnicama, te da je na Institutu za kardiovaskularne bolesti bila ispravna samo jedna angiosala.


On je istakao da sada postoje angiosale širom Vojvodine, kao i uređaji za razbijanje kamena u bubregu, ali i angiosale za neurološke bolesti i dovoljan broj magnetnih rezonanci.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da kao lekar i čovek koji je 25 godina u zdravstvu mora da se zahvali Igoru Miroviću, Zlatiboru Lončaru, ali i svim medicinskim radnicima, kojih je preko 26.000 u Vojvodini, a koji su, kako je kazao Gojković, pokazali da je briga za zdravlje građana možda i najveći patriotizam koji postoji u Srbiji.

- Ovim se praktično na Institutu za onkologiju zaokružuje kompletna stvar o kojoj smo sanjali, a to je da na jednom mestu imamo i preventivu i kurativu i hirurške procedure i zračnu terapiju. Ista je situacija i sa Institutom za plućne bolesti, kao i Institutom za kardiovaskularne bolesti i to je samo pokazatelj da će građani Vojvodine imati nadalje najbolju, najsavremeniju i najefikasniju zdravstvenu negu - kazao je Gojković.
ATA Images/Antonio Ahel
 

Direktor Instituta za onkologiju Vojvodine prof. dr Zoran Radovanović kazao je da nije postojao bolji dan za obilazak radovi u "Kamenici 3", jer se danas obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, kao i da će taj objekat predstavljati jedno od najznačajnijih unapređenja Instituta za onkologiju Vojvodine, kako u prostornim kapacitetima, tako i u opremi.

- Nas ovde očekuje useljenje u jedan lep, funkcionalan objekat, gde će pre svega pacijenti da se osećaju prijatno prilikom primanja hemioterapija. Imaćemo najbolje dijagnostičke aparate, PET aparat, i ono na šta smo jako ponosni, to je instalacija drugog iks noža u našoj zemlji - kazao je dr Radovanović.

On je ocenio da očekuje da iks nož počne sa radom već u junu mesecu, podsetivši da se trenutno oko 20 ljudi svakog meseca iz Vojvodine šalje na Klinički centar Srbije u Beogradu upravo zbog iks noža.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike