Neznanje đaka roditelje košta 20.000 mesečno

07.11.2020

19:22 >> 08:40

0

Jagma za privatnim časovima sada je veća nego ikad, plaćaju se nastavnici i za fizičko, poručuje za 24sedam Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stru

Neznanje đaka roditelje košta 20.000 mesečno
Copyright Profimedia

Nezanje đaka od polaska u školu, pa do sada njihove oditelje mesečno košta 20.000 dinara!

Ili, plastično objašnjeno, kombinovani model nastave zbog epidemije koronavirusa u Srbiji, časovi od 30 minuta, nedostatak neposredne komunikacije između učenika i nastavnika, kao i manjak motivacije za rad, kod mnogih učenika uslovili su loš uspeh u školi, što je njihove majke i očeve navelo da pomoć potraže u plaćanju privatnih časova. To, na mesečnom nivou košta oko 20.000 dinara!

Testovi pokazali

Prema prvim rezultatima kontrolnih i pismenih zadataka prošlog meseca, utvrđeno je da je veliki broj školaraca popustio u učenju, a kao jedan od razloga, o kojem je “24sedam” nedavno pisao, navodi se i “bežanje“ sa onlajn nastave. Takođe, prema rečima roditelja, problem je i što su časovi skraćeni, u školu se ide svake druge nedelje ili drugog dana, dok je obim gradiva ostao je isti. Zato jedini spas mame i tate vide u dodatnim, odnosno privatnim časovima.

– Često mi se dete žali da mu, nakon časova, i dalje ništa nije jasno. Nema vremena za pitanja, gradivo se brzo prelazi, a obnavljanja nigde. Zato sam odlučio da sinu platim private časove matematike i hemije, koja se, međutim, isto održavaju onlajn, a po dvočasu iznose 1.200 dinara – kaže za “24sedam” D.P., otac jednog učenika četvrtog rareda Gimnazije u Kraljevu, koji će ove školske godine upisati fakultet, za šta mu je potrebno još privatnih časova.

Pixabay

– A tek pripreme za fakultet! Planiramo da od januara da počne sa spremanjem, a kako je u pitanju umetnički fakultet, moraćemo da izdvojimo još dosta novca. Ali, za obrazovanje se ne žali – poručuje ovaj otac.

Kako je za naš portal istakao Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, “jagma za privatnim časovima jeste veća nego ikad”.

– Ranije se znalo, privatni časovi se uzimaju pred kontrolni zadatak, kako bi učenik provežbao, a roditelj otklonio sumnju. Pojavom korone i prelaskom na kombinovani model nastave, deca su sve manje učila. Uočen je i manjak motivacije za rad, a samim tim zabeležene se i lošije ocene. Zato roditelji sada pribegavaju privatnim časovima iz svakog predmeta, pa čak i fizičkog – poručuje Antić.

On kaže da se cena dvočasa kreće između 1.200 i 1.500 dinara.

Pixabay

Bez 200 evra ne može da se prođe

– Toliko košta čas u trajanju od sat i po, bilo da je u pitanju matematika ili engleski. Ovo je dodatni trošak za roditelje, posebno onih čija deca će ove godine polagati malu ili veliku maturu… Ako uzmemo u obzir da učenici bar iz dva predmeta idu na private časove i to dva puta nedeljno, dolazimo do cifre da roditelji mesečno moraju da izdvoje oko 20.000 dinara – kaže Antić.

Rešenje je, prema njegovim rečima, kontinuirani rad.

– Svaki roditelj, ali i nastavnik , a posebno školski psiholog u ovom teškom vremenu moraju da razgovaraju sa decom i objasne im kako da uče, ali i zašto je važno da ne zaostaju sa gradivom. Dobar primer su sportisti, koji pred utakmicu neće tek tako da izađu na teren, već će prethodno morati da prođu pripreme i obuke. Ako tako budu sagledavali stavri, motivacija neće izostati, a ujedno će i rezultati biti bolji – zaključuje predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike