"Ruske kamiondžije gladuju po putevima Evrope, Srbi, pomozite!": Zbog ukidanja platnih kartica, šoferi iz Rusije se našli u problemu

10.03.2022

19:00

0

Evropa i Amerika blokirale platne kartice Rusima van zemlje, vozači kamiona se našli u problemu

"Ruske kamiondžije gladuju po putevima Evrope, Srbi, pomozite!": Zbog ukidanja platnih kartica, šoferi iz Rusije se našli u problemu
pexels-lê-minh-977213 - Copyright Pexels

Po društvenim mrežama danas se mogao videti oglas koji poziva na pomoć ruskim vozačima kamiona koji su se zatekli na auto-putevima u Nemačkoj bez hrane i vode, nakon što su najveći kartični sistemi na svetu odlučili da Rusiji ukinu svoje usluge van ove zemlje. 

Naime, "Visa" i "Mastercard" objavili su da se ukidaju sve transakcije vlasnicima njihovih kartica izvan Rusije.

Istovremeno, na bankomatima u Rusiji visa i mastercard kartice neće moći da koriste ni ostali građani sveta, kao ni da plaćaju u toj zemlji.

Takođe, Evropska unija i SAD su blokirale najveće ruske banke iz globalnog finansijskog sistema (SWIFT), što će imati veliki uticaj na plaćanja ruskih građana van njihove zemlje, ali i svim posetiocima Rusije koji nemaju ruske sisteme plaćanja.

Sve ovo napravilo je pravu pometnju među običnim građanima, ali se odrazilo i na određene profesije, poput vozača kamiona. Tako se veliki broj onih koji su trenutno van svoje zemlje našao u problemu, jer sa karticama koje su poneli na put ne mogu sebi ni kiflu da plate.

A da je situacija napeta, govori i apel koji kruži društvenim mrežama. U njemu se poziva na solidarnost sa ruskim vozačima zarobljenim u Nemačkoj.

- Poštovani prijatelji, po mnogim parkiralištima na auto-putevima u Nemačkoj više od nedelju dana stotine ruskih vozača kamiona  stoje "zarobljeni" bez hrane, vode, lekova i goriva zbog zabrane korišćenja njihovih bankovnih kartica. Mnogi vozači su izloženi raznim uvredama i pretnjama. Svako od nas je zamoljen da obiđe njemu najbliži parking (Raststätte) na auto-putu kako bi se mogla potrebna pomoć ukazati. Zamoljeni smo da širimo dalje ovu poruku našim prijateljima i poznanicima pošto rat u Ukrajini izlazi iz okvira tog prostora dok mediji, nažalost, ne informišu javnost o problemima kao što je ovaj sa gladnim vozačima širom Evropske unije... - piše u apelu.

Profimedia
 

Neđo Mandić iz Poslovnog udruženje "Međunarodni transport" kaže za 24sedam da ne zna gde sve ima trenutno ruskih šofera, ali da je logično da su u problemu jer su im kartice blokirane.

Mandić je objasnio da većina firmi daje vozačima i posebne kartice za točenje goriva, kao i plaćanje putarina, jer je to najjeftinija varijanta. Ali postoje firme koje nemaju ovakvu praksu već vozačima daju platnu karticu kojom oni direktno plaćaju potrepštine u toku vožnje.

Printscreen Facebook
 

 

- Ako mu je kredit obustavljen, on nema više mogućnost da sipa gorivo. A kamion troši gorivo i kada ne vozi jer mora da se greje kabina. Moguće je da su došli u tu situaciju, naročito ako nisu poneli dovoljno hrane -  navodi Mandić.

Dodaje da postoji mogućnost da njihovo ili neko drugo udruženje reaguju, ali pre toga bi moralo da im se obrati neko rusko udruženje.

- Mi bismo mogli da reagujemo samo ako bi nam se obratio neko preko njihovog udruženja. Tada bismo mogli da proverimo da li ima nekog od naših vozača u blizini i da li imamo sa određenom pumpom ugovor pa da im se gorivo sipa na naš račun. Posle bi taj novac vratila firma čiji je kamion, i takve pozajmice su uobičajne - objasnio je Mandić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike