Članovi Kriznog štaba o novim merama: Obelodanjene donete odluke - ukidaju se kovid propusnice! (FOTO/VIDEO)

10.03.2022

16:34

0

Sednica stručnog tima za suzbijanje virusa COVID-19 počela je danas u 16.00 časova, u Palati Srbije

Članovi Kriznog štaba o novim merama: Obelodanjene donete odluke - ukidaju se kovid propusnice! (FOTO/VIDEO)
Tan2022-3-10_16362260_2 - Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC

Nakon što je zasedanje završeno članovi tima Kriznog štaba obraćaju se okupljenim novinarima.

Obraćanje je počelo u 17.34 časova, a prisutnima se obratila Darija Kisić Tepavčević.

- Imamo postepeno smanjivanje parametara. Parametri koji ukazuju na bolju epidemiološku situaciju je ukupan broj pregleda i pozitivnih rezultata, sve to je uslovilo smanjivanje pregleda i radnog vremena. Bolnice se vraćaju u normalni režim rada. Bolnice koje smo izgradili za vreme kovida su Batajnica, Novi Sad i Kruševac i one i dalje brinu o pacijentima - objasnila je ministarka na početku.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC
 

Vest koja je ranije najavljivana obistinila se.

- Ukidaju se kovid propusnice od subote, takođe imamo i zadržavanje preporuke za nošenje maski u zatvorenim prostorima. Kada je u pitanju ukupan broj na skupovima  u zatvorenim prostorima, ukida se limit. Od subote svi bioskopi i pozorišta rade normalnim režimom rada, kao pre kovida.

- Kada je u pitanju izolacija obolelih, ona je i dalje na snazi. Ukjljučuje izolaciju sedam dana, po potrebi duže. Kada su u pitanju putnici u međunarodnom saobraćaju mere ostaju, obavezan uslov za ulazak u zemlju je dokaz o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili test u određenom vremenskom intervalu.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC
 

Kada treba primiti buster dozu, objasnila je članica Kriznog štaba.

- Kada je u pitanju vakcinacija, na preporuku Nacionalnog komiteta za imunizaciju, preopručena je buster doza za sve starije od 18 godina, pet meseci nakon prve buster doze. Ova se odluka prvenstveno odnosi na one pod većim rizikom za tok bolesti, osobe sa različitim hroničnim obolenjima i stariji od 60 godina. Prihvaćena je i preporuka NITAGA za uvođenje buster doze za  vakcinaciju dece, od 12-18 godina, za prvu buster dozu, najmanje pet meseci nakon druge doze.

Kisić-Tepavčević je dodala da je virus i dalje prisutan, ali da su se stekli uslovi za ublažavanje mera, budući da je povoljnija epidemiološka situacija.

- Ako dođe do pogoršavanja epidemiološke situacije mere će se korigovati - rekla je Kisić i dodala da karantin za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim više nije potreban.

Pitanje novinara

Šta je potrebno za prijem na bolničko lečenje i ulazak u bolnice, gerentološke centre, da li je potreban sertifikat? 

- Bolnička sredina je osetljiva. Kada je u pitanju infekcija bilo kojim mikroorganizmom. Kada su u pitanju maske, biće obavezne kada su  u pitanju zdravstvene ustanove (gerentološki centri itd.).  Posete ljudima u domovima za stare, preko 95 korisnika i zaposlenih u tim centrima je vakcinisano, tu je odaziv najveći. Posete su strogo kontrolisane, pre ulaska se uradi antigentski test, proverava se temperatura, uz kontrolisane uslove su se posete odvijale regularno. Ako nema u ustanovi obolelog u kontrolisanim uslovima su dozvoljene posete - navela je Kisić.

Kada je kraj epidemije?

- Kada je u pitanju uopšte procena rizika, dokle god je prisutan virus u populaciji postoji rizik. Prošlo je dve godine od potvrde, u narednom periodu nas čeka određivanje epidemijskih pragova. Ono što je očigledno je da ćemo morati da naučimo da živimo sa ovim virusom, a virus će se endemizovati i biće prisutan. Procena tipova virusa koji su sada dominatni je bila ključna u donošenju novih odluka, kada je harala delta donesene su kovid propusnice, sadašnja istraživanja pokazuju da se taj soj praktično ne registruje u populaciji, već omirkon - rekla je članica Kriznog štaba.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC
 

Ona objašnjava da su kovid propusnice bile ključne u borbi sa delta sojem.

- Na nivou preporuke nema sankcionisanja, novčanih, ali treba da budemo odgovorni prema sopstvenom zdravlju, ako nije moguće da se izbegne održavanje distance onda treba nositi maske, to je opšta mera. Koliko su značajne maske pokazuje da u poslednje dve sezone gripa gotovo nema- objasnila je Tepavčević.

Broj građana koji su primili vakcinu pre 210 dana?

Ministarka je rekla da to sada nije važno, budući da propusnice više neće biti na snazi.

- Kovid propusnice više neće biti na snazi, ali napominjem da su one svojevremeno bile ključne u borbi sa delta sojem - zaključila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

Kako je ranije rekao epidmiolog Branislav Tiodorović, na sednici bi trebalo da se donese odluka o ukidanju kovid propusnica.

Zasedanje pomenutog tima trajalo je više od sat vremena, nakon čega su odluke predočene javnosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike