Padaju cene aranžmana zbog sukoba u Ukrajini: Tri omiljene destinacije Srba biće jeftinije! Da li će biti i letova?

07.03.2022

19:00

0

"Iz ovog dela Evrope samo Srbija ima direktne letove za Moskvu"

Padaju cene aranžmana zbog sukoba u Ukrajini: Tri omiljene destinacije Srba biće jeftinije! Da li će biti i letova?
Copyright Pixabay

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini traje 12 dana, a još uvek nema naznaka o tome kada će biti završeni pregovori između ove dve države ni kakav će biti njihov ishod. Srbija je jedina zemlja u ovom delu Evrope koja nije uvela sankcije Rusiji, pa je tako i jedina čija avio kompanija i dalje organizuje direktne letove iz Beograda za Moskvu. 

Let za Moskvu je omogućen našim turistima, a pitanje koje muči naše građane jeste da li ćemo moći normalno da letujemo ukoliko se sukob ipak nastavi i pregovori zakažu.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta), za 24sedam potvrđuje da let za Moskvu u ovom trenutku ide samo iz Beograda, ali i da srpski turisti ne treba da brinu što se letovanja tiče, a da će čak neke popularne letnje destinacije biti dostupnije nego inače.

- Let za Moskvu iz Beograda ide dva puta nedeljno. U ovom trenutku ide samo iz Srbije, čak je i "Turkiš erlajns" obustavio letove za Moskvu - kaže Seničić i dodaje da je sve u organizaciji "Er Srbije", na osnovu ugovora koji je preciziran sa Ruskom federacijom, kao i da nijedna srpska turistička organizacija ne organizuje putovanja za ovu destinaciju.

Seničić za naš portal naglašava da za sada nema izgleda da bi sukob na Istoku mogao negativno da utiče na naše turiste i da nema razloga za brigu.

- Još uvek, u ovom trenutku, ne vidim da sukob može negativno uticati, osim nekog opšeg stanja i nesigurnosti putnika. Ono što možemo da predvidimo je da najverovatnije turisti iz Ukrajine i iz Rusije neće biti na nekim destinacijama koje su nama važne. Sa jedne strane, iako je ružno sada o tome govoriti, to će biti dobra vest kad je reč o putnicima iz prostog razloga što su to ozbiljna tržišta koja su bila planirana da pune hotele ove godine pre svega u Egiptu, pa onda i u Grčkoj i Turskoj - kaže Aleksandar Seničić i dodaje:

- Mi već imamo najavu smanjivanja cena u Egiptu obzirom da neće biti ruskih i ukrajinskih turista najverovatnije ovog leta. Cene koje su inače značajno skočile u Egiptu, najave od maja meseca su takve da će se verovatno ići na neko smanjivanje, makar na neki nivo na kojem je to bilo prošle godine.

Milos Tesic/ATAImages
 

On kaže da je za sada to jedini mogući scenario, ali da će cene prevoza ipak biti skuplje nego inače i da je to već sada evidentno.

- Dakle, jedino je moguće to smanjenje cena jer neće biti gostiju iz tih zemalja, a opet tu je i ta opšta nesigurnost i ona je nešto na šta moramo da računamo, tako da će možda jedan deo ljudi koji privatno ili poslovno putuje na istok verovatno imati neku bojazan. Inače, sami koridori nama ne znače, kad je reč o putovanjima, obzirom da naši avioni idu na potpuno drugu stranu - kaže on i dodaje:

- Ono što je negativnan efekat, a koji se već sad vidi i može da eskalira, to je cena goriva i energenata generalno, a te cene utiču  značajno na formiranje cena pre svega avio prevoza, pa onda i svih drugih usluga.

Pixabay
 

Ipak, korona još uvek koči putovanja na neke destinacije , ali mnoge zemlje čije su granice bile zatvorene za srpske turiste su nam otvorile vrata i počele da ukidaju većinu epidemioloških mera. Za sada je u pitanju pet zamalja Italija, Kipar, Austrija, Grčka i Belgija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike