Šta sve treba da bude spremno u stanu za dolazak bebe i mame iz porodilišta?

23.02.2022

12:44

0

Bebine potrebe za hranom i čistoćom su prioritetne

Šta sve treba da bude spremno u stanu za dolazak bebe i mame iz porodilišta?
Majka i beba - Copyright Pixabay

Idealan trenutak za stvaranje savršenog i sigurnog kutka za bebu jeste neposredno pre planiranog termina porođaja. Ali ne pre nego što ste spremili torbu za porodilište. Dakle, kao što već znate porođaj može krenuti i pre termina, pa je zato važno da bude spremno sve ono što vam je za porodilište i potrebno. Kada ste to uradili možete se posvetiti stvaranju malog carstva za novorođenče. Pored činjenice da je prioritet zadovoljiti bebine potrebe za hranom i čistoćom, važno je zadovoljiti i bebinu potrebu za ljubavlju i bliskošću. Osiguranjem funkcionalnog kutka za novorođenče pomažete i bebi i sebi u prvim danima po dolasku u dom kada vas čeka puno novih zadataka.

U nastavku teksta za vas smo izdvojili neke od važnih stvari koje ne biste smeli da zaboravite da pripremite.

Dohrana za bebe i flašica

Kao što smo već pomenuli bebine potrebe za hranom i čistoćom su prioritetne, te je u tu svrhu jako važno da se pripremite i za mogućnost da u prvim danima majka ima probleme sa dojenjem. Iako dojenje predstavlja jedan initiman čin između mame i bebe koji je kao trenutak hranjenja izuzetno važan za bebu, danas postoje flašice i kvalitetna dohrana za bebe koje omogućavaju da se ta konekcija uspostavi kvalitetno i na drugačiji način. Svrha dohrane za bebe je da osigura balans kod novorođenčeta u smislu da se ne unese premalo ili previše hrane. Dohrani za bebe po samom rođenju se pribegava kada novorođenče ima teškoće da lepo uhvati dojku ili iz nekih drugih razloga ne uspeva da lepo da sisa. Postoje i druge situacije kada se koristi dohrana za bebe, a samo neke od njih su zdravstvene teškoće majke ili novorođenčeta, potreba za povećanjem težine bebe, kada je majka odsutna ili nema dovoljno mleka. Postoje i situacija kada tata (ali i ostali bliži članovi porodice) želi da učestvuje u hranjenju bebe i da se na taj način povežu sa njom, pa se i u te svrhe može koristiti dohrana flašicom.

U svim navedenim situacijama najbolje je da se sa izabranim pedijatrom posavetujete oko odabira adekvatne adaptirane formule mleka koju će vam koristiti kao dohrana za bebu.

Krevetac

Uzimajući u obzir bebine potrebe u prvim mesecima života i njihovu dinamiku važno da je da krevetac bude u blizini roditelja, pogotovo zbog noćnog ustajanja. Uvek imajte rezervnu posteljinu u ormaru, a prilikom odabira posteljine uvek se pre odlučujte za one od prirodnih materijala. Dobro se informišite o bitnim segmentima funkcionalnog kreveca pre nego pristupite kupovini istog. Prilikom toga možete naići i na različite ideje kako da taj prostor učinite posebnim.

Profimedia
 

Svakako to će biti mesto gde će novorođenče provesti najviše vremena (pored roditeljskog naručja) i zato pažljivo birajte.

Prekrivači

U sklopu pripreme posteljine za krevetac važan je i odabir prekrivača za vaše novorođenče. Prekrivači za bebu zavisiće od godišnjeg doba i vremenskih prilika, a najbitnije je da osigurate da vaša beba ima potrebnu udobnost. Pored kreveca koji za bebu predstavlja neku vrstu baze, često mesto gde ćete još boraviti sa vašom bebom je i vaš bračni krevet. Prekrivači za krevet koje koriste roditelji biće oni gde će se desiti i da spuštate bebu, te povedite računa i o tome. Neka prekrivači za krevet budu od prirodnih materijala, uvek čisti i oprani, bez puno dodatnih veštačkih hemikalija (poput praškova za pranje i omekšivača).

Priprema prekrivača pre izlaska iz porodilišta olakšaće vam funkcionisanje u prvim danima jer će vam omogućiti da posmatrate vašu bebu i uživate u tom blagoslovu dok ležite pored nje. To je posebno važno za žene koje su imale porođaj na carski rez ili epiziotomiju, jer će u prvim danima nakon porođaja bebu dojiti ležeći u tom krevetu jer im je to najpogodniji položaj.

Oprana i ispeglana garderoba za bebu, jednokratne i tetra pelene

 

Ovo je takođe važno jer se može desiti da prvo presvlačenje bebe bude odmah po dolasku u vaš dom, pa ukoliko su adekvatni prekrivači za krevet pripremlji unapred, imaćete i sigurno mesto gde ga možete presvući ili hraniti. Zato je bitno da pripremete garderobicu i pelene za vaše novorođenče pre samog porođaja, ali i da ta garderoba bude u skladu sa vremenskim uslovima napolju. Tetra pelene imaju višestruku namenu te su neizostavni deo bebi opreme. Važno je istaći da se bebine stvari u prvih dvanaest meseci peru odvojeno od ostalih, sa minimalnom upotrebom deterdženata i omekšivača, na visokim temepraturama.

U dobro organizovanom bebinom kutku uživaće i roditelji i beba, a dodatni savet je i taj da tiha i nežna muzika u bebinoj blizini može stimulativno da utiče na njena čula, ali može delovati umirujuće i na novopečene roditelje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/PR

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike