Posebno vodite računa u postkovid periodu: Posledice razne, ali nećete verovati na koji deo tela mogu drastično da se odraze!

23.02.2022

13:08

0

Prema rečima lekara, tegobe možete osećati od mesec dana pa i do šest meseci nakon preležane korone

Posebno vodite računa u postkovid periodu: Posledice razne, ali nećete verovati na koji deo tela mogu drastično da se odraze!
pexels-ivan-samkov-6436278 - Copyright Pexels

Iako su pluća centralno mesto koje virus napada, ono što lekari govore od samog početka jeste da je u pitanju bolest koja napada i može napasti sve organe. Naravno, u zavisnosti od imunog odgovora organizma, odvijaće se i tok bolesti, ali ono što se takođe u praksi pokazalo jeste to da se bolest ne završava sa negativnim testom. Virus korona, osim što napada pluća, krvne sudove, bubrege, srce, prema istraživanjima sprovedinih u svetu, može ispoljiti svoje manifestacije i na koži.

Srećom, kod nas se ne beleže neke ozbiljnije forme na relaciji kovid - koža, ali se od postkovid simptoma najčešće javlja opadanje kose. Od drugih postkovid simptoma mogu se javiti umor, srčani problemi, tahikardija, usporenost, a trajanje simptoma zavisi kako od težine kliničke slike, tako i do stanja organizma.

Posle preležane korone, uglavnom su žene te koje primete opadanje kose, što može u prvom momentu izgleda dramatično, da bi se kasnije nakon uzimanja vitamina i određene terapije sve vratilo u normalu.

Dermatolog prof. dr Danica Tiodorović objašnjava da se mogu javiti i promene poput osipa, te da učestalost kreće do čak 20 odsto, što pokazuju svetska istraživanja.

- Opadanje kose se javlja masovno. Ono što smo sretali je i herpes. Recimo, ako odemo "dalje", istraživanje sprovedeno u Španiji pokazalo je da su se promene na koži ispoljile kod devet odsto pacijenata sa kovidom 19, dok je učestalost kožnih promena od 0,2 odsto pa do 20,4 odsto. Promene na koži javljaju se vrlo brzo nakon infekcije kovidom 19, i to u proseku tri dana nakon pojave prvih simptoma, i traju oko osam dana. One su povezane sa umerenom teškom kliničkom slikom i češće se javljaju kod osoba u srednjem životnom dobu. Što se tiče slučajeva primećenih kod nas, bilo je nekih sporadičnih slučajeva osipa koji podseća na koprivnjaču. Ali o koroni ćemo tek izučavati, jer još uvek ima nejasnoća u vezi sa ovim virusom - objašnjava profesorka Tiodorović.

Profimedia
 

Profesorka Tiodorović objašnjava da pacijenti često prijavljuju intenzivno, difuzno opadajnje kose tri-četiri meseca nakon preležane infekcije.

- Tokom infekcije produkuju se brojni citokini koji mogu direkno uticati na ciklus dlake i prevremenog prelaska iz anagenog u telogeni stadijum. Dodatno, opadanje kose može biti potencirano i upotrebom lekova tokom lečenja infekcije. Pojedine studije su pokazale da se upravo ovaj tip opadanja kose pojavljuje čak kod 20 odsto svih pacijenata. Važno je napomenuti da ovo nije ireverzibilni gubitak kosmatosti i da nakon određenog vremena kosa počinje ponovo da raste. Tokom pojačanog opadanja kose savetuje se ishrana bogata vitaminima i mineralima, kao i adekvatna nega poglavine i dlake koja uključuje šampone protiv opadanja kose - kaže profesorka Tiodorović.

Prof. dr Predrag Mitrović, kardiolog Urgentnog centra Srbije, objasnio je da kada je srce u pitanju, tokom korone i posle preležane bolesti najčešće dolazi do poremećaja srčanog ritma, ali i do upalnih procesa. Kod poremećaja ritma mogu se dogoditi ubrzan srčani rad, tahikardija i preskakanje srca.

- Kada se to javi, treba odmah da se jave lekaru, da se ustanovi o čemu se tačno radi. Drugo što može da se javi jeste upala srčanog mišića, miokarditis, zatim upala perikarda, srčane maramice, zato je potrebno voditi računa o svemu tome i javiti se lekaru na vreme. Posle preležane korone javlja se i malaksalost, međutim, ako se pogoršaju to stanje i srčani ritam, javite se odmah svom kardiologu kako biste dobili odgovarajuću terapiju – objasnio je profesor Mitrović.

Pexels
 

Entoni Fauči, vodeći američki imunolog i glavni medicinski savetnik Bele kuće, upozorava na opasnost od postkovida i long kovida nakon omikrona.

- Long kovid nastaje bez obzira na to kojim ste sojem virusa bili zaraženi. Nema nikakvih dokaza da postoji razlika po ovom pitanju između delte i omikrona. Studije su pokazale da i ljudi koji su imali blage i umerene simptome mogu da imaju dugotrajni kovid. Posebno ako nisu vakcinisani - rekao je Fauči.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike