Osnovne škole ponovo organizuju rekreativnu nastavu: Šta će sve da odredi cenu

25.02.2022

06:00

0

Mišljenja među roditeljima su podeljena - dok jedni smatraju da nije skupo, drugi se pitaju šta sve određuje cenu

Osnovne škole ponovo organizuju rekreativnu nastavu: Šta će sve da odredi cenu
Copyright Profimedia

Zbog pandemije koronavirusa rekreativna nastava se nije održavala više od godinu dana, a sada kada su dobili ponudu, većina roditelja jedne osnovne škole razmisliće da li će svoju decu i da pošalje na put, jer je cena za osam dana čak 28.400 dinara.

To znači da bi noćenje za prvake iz Krupnja koštalo oko 4.000 dinara, a uključivalo bi  tri obroka, dve užine, prevoz, smeštaj i izlete.

Slična ponuda stigla je i u jednu beogradsku školu, gde cena rekreativne nastave na Dvičibarama iznosi 27.000 dinara. 

Dok neki roditelji komentarišu da je to potpuno očekivana suma i da je dobro što postoji mogućnost plaćanja u osam rata, drugi pak smatraju da je to previše i pitaju se šta sve određuje cenu rekreativne nastave. Svi se slažu da su deca svakako željna ovakvog druženja i putovanja.

Šta određuje cenu?

Kako je ranije Aleksandar Seničić direktor JUTA za "Blic" rekao, postoji čitav lanac usluga i svi u  tom lancu moraju da budu plaćeni.

On je tada nabrojao šta sve određuje cenu, a mi vam sada prenosimo:

- Lekar mora da bude prisutan sve vreme. Retko koji objekat ima svog lekara, pa on mora da se plati, a cena je od 50 do 100 evra dnevno. Obavezan je pratilac grupe u autobusu, koji košta 20 evra, kao i rekreator, kome se daje 20 ili 30 evra dnevno. Tu je i prevoz, a cena zavisi od destinacije. Nastavnicima obično ide 5.000 dinara po detetu. Nastavnici, rekreatori i pratioci plaćaju se po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, gde je porez čak 57 odsto. Najmanju zaradu imaju turističke agenicije, ne više od sedam odsto - rekao je Seničić.

Kada se sve rasporedi, računica izgleda ovako:

- Na hotel ide 50 odsto novca, 20 odsto na prevoz, 30 odsto su ostali troškovi, a agenciji ostaje između šest i sedam odsto. Rekreativnu nastavu poskupljuju i gratis mesta, jer veliki broj škola neku decu vodi besplatno. To ne plaća država, a hotel ta mesta ne priznaje, što znači da neko mora da ih plati  - objasnio je direktor JUTA.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike