Kako će se vršiti obdukcije posle smrti od kovida? Postoje tri načina, evo ko će moći da podnese zahtev (FOTO)

23.02.2022

18:24

0

Srbija je prva zemlja u regionu koja je dobila bezbednu obdukcionu salu sa svim uslovima da se rade obdukcije umrlih zbog kovida 19 ili sa kovidom 19

Kako će se vršiti obdukcije posle smrti od kovida? Postoje tri načina, evo ko će moći da podnese zahtev (FOTO)
kovid bolnica - Copyright Profimedia

Institut za sudsku medicinu u Beogradu dobio je specijalizovanu obdukcionu salu, sa odgovarajućom opremom, koja će po prvi put omogućiti da se u našoj zemlji u adekvatnim uslovima rade obdukcije preminulih od kovida 19.

Izgradnjom i opremanjem bezbedne obdukcione sale sada u u Srbiji postoje svi uslovi da se rade obdukcije umrlih zbog kovida 19 ili sa kovidom 19.

Nakon dopremanja u Institut, prema proceduri, do započinjanja obdukcije telo se čuva u specijalizovanoj hladnjači sa četiri mesta, namenjenoj samo za ovakve slučajeve.

Prof. dr Tatjana Atanasijević, specijalista sudske medicine, objasnila je ranije za medije da je Institut, pored hladnjače, dobio i hidraulična kolica za transport tela do sigurne obdukcione sale u kojoj se nalazi kompletna oprema. Kako se navodi, postoje i specijalizovani sistemi, kao i kamere, čime je omogućeno snimanje obdukcije, a ako je potrebn,o može se vršiti i direktan prenos obdukcije. Za obdukcije zaraženih osoba, u konkretnom slučaju preminulih od kovida 19, potrebna je i specijalna testera sa usisivačem za otvaranje telesnih duplji, koja je takođe dopremljena.

Zbog specifičnosti situacije u kojoj se svet našao, obdukcije preminulih nakon proglašenja epidemije skoro da nigde nisu rađene. Prema dostupnim informacijama, prve obdukcije urađene su u Vuhanu i obavljeno ih je ukupno 12, a zatim su rađene i u Španiji i Nemačkoj. Takođe, ovo je jedina obdukciona sala u regionu ovakvog tipa.

Dr Đorđe Alempijević, profesor sudske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu, za 24sedam je objasnio zbog čega telo preminulog može biti poslato na obdukciju u ovu salu i ko taj zahtev može podneti.

- Obdukcije se mogu uraditi na nekoliko načina i po nekoliko zahteva. Po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, porodica ima mogućnosti da traži obdukciju, ali je ona u tom slučaju dužna da plati te troškove, a ne možemo tačno da kažemo koliko oni iznose jer je to po cenovniku koji propisuje Republički fond za zdravstveno osiguranje. Druga opcija je kada smrt nastupi u bolnici i kada te obdukcije traže bolnički lekari. Oni to ne rade uvek i ne treba shvatiti da će telo svakog preminulog od posledica kovida biti poslato na obdukciju, već će to biti zahtevano samo u slučaju kada nešto nije najjasnije i kada treba nešto proveriti - objašnjava dr Alempijević, i dodaje:

- Treća situacija je kada postoji sudsko-medicinski interes. To se dešava kada je neko nastradao u nezgodi, kada je ubijen, izvršio samoubistvo ili se na bilo koji način sumnja da ta smrt nije samouzrokovana bolešću, a kada je osoba u vreme smrti bila zaražena kovidom. Tada je potrebno da se uradi obdukcija.

Dr Đorđe Alempijević Foto: Youtube / TeVe Novine
 

Dr Alempijević naglašava da je suština svega ovoga to što je obezbeđena puna zaštita osoblja koje radi obdukcije.

- Imali smo situacije u kojima smo obdukcije radili sa nepotpunom zaštitom. Važno je napomenuti da se ova oprema ne odnosi samo na kovid, nego se odnosi na sve visoko rizične infektivne obdukcije. Mi se srećemo i sa HIV-om i sa hepatitisom i drugim infekcijama kad postoji interes da se uradi obdukcija, što dovodi osoblje u rizik. Sada je taj rizik smanjen na minimalnu meru - naglašava on, i dodaje da je jedna stvar kad svoje zdravlje izlažete riziku da biste spasli nečiji život, što rade svakodnevno u bolnicama, a drugo je kad izlažete život i zdravlje riziku da biste utvrdili neke činjenice.

Dr Alempijević kaže da su ovi sistemi zaštite neophodni i da su postojali i pre kovida, jer su i pre kovida postojale infektivne bolesti, i postoje paralelno sa njim.

- U našoj zemlji i u drugim državama problem je ulaganje u zdravstvo kad smo mi u pitanju, jer se, naravno, prvo ulaže u pomoć živima. Pandemija nas je ipak izgurala u neki plan. Nismo dobili sve što nam je potrebno prvog dana, jer je trebalo napraviti bolnice, nabaviti respiratore i obezbediti sve za zaštitu od ove infekcije, ali i ovo je došlo na dnevni red i to je velika stvar - zaključuje on.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike