"Svaka šesta Pančevka ne sme noću da šeta sama, svaka četvrta Zemunka nosi suzavac da bi se osećala bezbedno!"

23.02.2022

20:30

0

Ministarke Zorana Mihajlović i Gordana Čomić istakle su da je svaka žena sigurno doživela neki vid nasilja na ulici

"Svaka šesta Pančevka ne sme noću da šeta sama, svaka četvrta Zemunka nosi suzavac da bi se osećala bezbedno!"
Tan2022-2-23_11139190_0 - Copyright Foto: Tanjug/Zoran Petrovic

U Srbiji je pokrenut projekat "Sigurnost žena i devojčica u javnom prostoru" s ciljem da se doprinese borbi protiv svih oblika rodno zasnovanog nasilja.

Danas je u Beogradu održana konferencija povodom ovog projekta čiji je glavni cilj unapređenje rada nacionalnih i lokalnih institucija i drugih aktera u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama u svim sferama privatnog i javnog života.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je da se o sigurnosti žena i devojčica malo govorilo, a svi znamo da su izložene nasilju i manje bezbedne u javnom prostoru.

Ona je iznela i podatke istraživanja koja su rađena na teritorijama opština Pančevo, Zemun i Kraljevo. Ta istraživanja su pokazala da u Pančevu svaka šesta žena ne ide noću sama, a da u Zemunu svaka četvrta žena nosi suzavac da bi se osećala bezbednije.

- To je stvarnost koju živimo u svakom delu Srbije, bilo da je dan ili noć, autobus ili taksi ili pešačenje. Zato je važno da učinimo sve da devojčice i žene budu bezbednije i sigurnije - poručila je potpredsednica Vlade Srbije.

Foto: Tanjug/Zoran Petrovic
 

Mihajlovićeva je istakla i da je svaka žena sigurno doživela neki vid nasilja.

Istog mišljenja je bila i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, koja je za 24sedam rekla da je nasilje i to kada vam neko dobacuje na ulici ili "zuri" u vas.

- Cilj je da imamo argumentovane činjenice da dokažemo koliko je zao, loš i nepotreban pokroviteljski stav prema ženama u društvu jer se ženi nasiljem obraćaju na ulici, ženama se zabranjuju sport i razne druge aktivnosti jer neki ljudi smatraju da to nije za njih - rekla je Čomićeva.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić rekla je da, nažalost, u 21. veku još pričamo o ravnopravnosti polova i sigurnosti žena i devojčica, kao i da ne postoji tačka na zemaljskoj kugli gde je dostignuta apsolutna rodna ravnopravnost, i dodala da su te razlike vidljivije u slabije razvijenim delovima sveta.

Nakon obraćanja ministarki Vlade Srbije organizovan je panel u kom su učestvovale dr Kosana Beker, stručnjak za rodnu ravnopravnost, programska direktorka udruženja građanki "FemPlatz", dr Jelena Višnjić, osnivač i urednica festivala feminističke kulture i akcije "BeFem", i Maja Lalić, arhitekta, osnivač i kretivna direktorka Mikser festivala.

Foto: 24sedam/D.A.
 

Dr Kosana Beker je u svom obraćanju istakla da je najviše brine činjenica da su napadi koji se svakodnevno dešavaju u javnim prostorima u stvari normalizovani.

- Zbog toga dolazi do momenta da kad neke žene i reaguju dobiju odgovor da preteruju i da nije to ništa. Problem u javnom prostoru su ulice, osvetljenje, vraćanje kući... Problem su patrijarhat i naše rodne uloge, jer se od nas očekuje da postupimo na određeni način - rekla je Bekerova.

Ona se u izjavi za 24sedam osvrnula i na to da je kod žena ipak povećana svest o nasilju nad njima i da je sada potrebno da svega budu svesni i nadležni.

- Sad su nam žene pokazale da same iznose promene. Mislim da je ta moć koju mi žene imamo u ovakvim stvarima nešto što je stvarno jako veliko i imamo moćno oružje. Međutim, sa druge strane, nije odgovornost žene pojedinačno, ali ni pokreta za to da li će biti bezbedna i zaštićena. Imamo državu koja sve to mora da omogući - kaže doktorka Beker za naš portal i dodaje:

- Možda ovim, i ovakvim stvarima o kojima smo pričali danas i istraživanjima podsetimo na to koliko se to u stvari ne dešava. Kad pogledate čitavu inicijativu #NisamPrijavila vidite da mi imamo zakone i da su oni sjajni, samo je potrebno da one dobiju podršku. Ovo je odličan momenat da se u državi i institucijama osveste i vide da to što usvajamo mora i da se primenjuje.

Foto: 24sedam/D.A.
 

Zamenik šefa misije Ambasade Velike Britanije u Srbiji Dominik Otvej je istakao je da je ovo tema od izuzetnog značaja ne samo za Srbiju i Veliku Britaniju, već i globalno.

- Menjanje svesti i načina razmišljanja i kod muškaraca i kod žena i te kako će pomoći da se žene osećaju bezbednije - naglasio je Otvej, i dodao da je Vlada Srbije dužna da obezbedi resurse da se ženama koje su žrtve nasilja pomogne da imaju bezbedna mesta gde mogu da se sklone.

Projekat "Sigurnost žena i devojčica u javnom prostoru" pokrenula je Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Republike Srbije i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a projekat finansira Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike