Zašto #NisamPrijavila? Stanojević objasnila: Devojka nakon napada policiji odnela iscepanu haljinu kao dokaz, oni pitali šta je očekivala!?

28.12.2021

19:15

0

"Godine prođu i žene kad-tad progovore, jer ako nisu imale podršku kad je trebalo, ne znači da je nikada neće imati"

Zašto #NisamPrijavila? Stanojević objasnila: Devojka nakon napada policiji odnela iscepanu haljinu kao dokaz, oni pitali šta je očekivala!?
violence-gbb5a36765_1920 (2) - Copyright Printscreen Youtube/RTS Pixabay

Tema zlostavljanja žena u poslednje vreme je preplavila društvene mreže, naročito kada je na mrežama pokrenut i haštag #NisamPrijavila, kojim se skreće pažnja na sve one žene koje nisu prijavile nasilje iz različitih razloga.

Ova inicijativa pokrenuta je pre samo par dana, a za to vreme isplivalo je skoro 20.000 ispovesti u kojima se mogu pročitati razlozi zbog kojih se žene nikada nisu odlučile na to da zlostavljanje prijave nadležnim organima. Razlozi se uglavnom ponavljaju, a najčešći su strah, osećaj sramote i beznađa.

Na mrežama se ističe da je inicijativa #NisamPrijavila najvažnija ove godine, ali i da je odziv žena u ogromnom broju, što je ponižavajuće za društvo i sistem.

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević objašnjava zbog čega žene masovno tek sada govore.

- Ne mislim da je priča o slučaju devojke koju je reper zlostavljao pokrenula sve na društvenim mrežama, pre mislim da je pokrenula devojka koja je prva napisala hešteg #NisamPrijavila. To je dobilo toliku razmeru jer znam da ima mnogo žena koje su doživele nasilje, a činjenica je da se kod nas nasilje jako teško prijavljuje - kaže Vesna Stanojević za 24sedam.

Ona objašnjava i da se iz Sigurne kuće bave slučajevima koji su prijavljeni i da ne mogu da pomognu ženama koje se na taj korak još nisu odlučile.

- Ne samo u Sigurnoj kuću, nego organizacije uopšte nisu u mogućnosti da pomognu ženama koje su svoje slučajeve prećutale, a to je veliki problem. Međutim, poznata je stvar da je jako mali broj onih koji prijavljuju i koji pričaju o tome, neuporedivo je veći procenat upravo ovih žena koje su se sad oglasile i koje ćute godinama iz raznoraznih razloga. Sramota je to što su ti razlozi u suštini ogledalo našeg društva - kaže Stanojević.

"Bolje da ćutiš, ionako od toga nema ništa, niko ti neće pomoći"

Vesna Stanojević kaže da je veliki problem našeg društva to što postoji strah od prijavljivanja, a da je još veći problem to što je taj strah opravdan. Mnogo zavisi od podrške koju žena (ne) uživa, pa su porodica i prijatelji često razlozi neprijavljivanja slučaja.

- "Ćuti, samo ćeš se komprovitovati, kompromitovaćeš porodicu" - to je naša kočnica. Međutim, godine prođu i žene kad tad progovore, jer ako nisu imale podršku kad je trebalo, ne znači da je neće nikada imati - kaže Vesna Stanojević.

"Nisam prijavila zbog velike sramote"

Jedna korisnica društvene mreže Tviter objavila je da je njen razlog, zbog kog nije prijavila nasilje, bila sramota. Mnogi su u kometarima pisali da je retko da neko kaže da je upravo to bila kočnica i pohvalili devojku, a mnoge je ovaj razlog i zbunio.

- Sramota je razlog zato što su žene u našoj zemlji u većini slučajeva krive. Pročitala sam da je jedna devojka odnela haljinu u policiju, kao dokaz, da pokaže kako je on iscepao tu haljinu.  A oni su je pitali "šta je drugo očekivala kad je nosila takvu haljinu". Žene tako budu posramljene, kad vidite da ovakvi primeri postoje sve je jasno - priča nam Vesna Stanojević.

Profimedia
 

Ona naglašava da su žene krive i onda kad nisu krive, kad ne postoji mogućnost uopšte za to. Nemamo šta da očekujemo kad od nadležnih u policiji dobijemo ovakvu reakciju.

- Strašno je i što se ženama postavljaju pitanja "pa šta si mu rekla, jesi ga provocirala, nije to iz čista mira". Užasne su reči i stavovi koji nam se upućuju, zato je razumljivo da se žena stidela, znala je da će ona biti kriva - objašnjava Stanojevićeva.

Ona kaže da u institucijama nema mnogo promena na bolje, ali da je ipak sve individualno.
 
- Nisu svi tako kritički i oholo nastrojeni, sigurno postoje i oni koji imaju drugačiji stav i koji mogu i žele da pomognu. Oni koji imaju drugačiji stav prema ženama uopšte. Međutim, iz raznih primera koje čujemo većina je stava da je "žena ta koja treba da trpi maltretiranje". Zbog ovog razloga se vraćamo na početak, od koga mi da očekujemo pomoć? - zaključuje Vesna za 24sedam.

#NisamPrijavila i #NisiSama

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra rekla je za naš portal da je hešteg #NisamPrijavila pokrenulo ono što smo imali i u januaru sa heštegom #NisiSama kad su u pitanju devojke koje su prijavile seksualno nasilje.

- Ponovo, nažalost, imamo osude "što nisu na vreme" i "što nisu ranije". Isto što se dešavalo sa ženama koje su pretrpele seksualno nasilje, dešava se i sa ženama koje su prošle kroz partnersko nasilje. Slučaj devojke koju je reper maltretirao je upravo to, vraćena je jer "nije došla na vreme". Žene to često čuju, mi iz centra to čujemo stalno kad nas pozovu da ukažu na problem sa kojim se bore - objašnjava nam Vanja.

Ona ističe da je najteži prvi korak koji žrtva mora da napravi, a još je više poražavajuće kad od nadležnih institucija stigne odgovor pun sumnje i nerazumevanja.

- Država stalno poziva na to da se nasilje prijavi, ali mi pozivamo na to da se nasilje prijavi na bezbedan način. Za žene je najopasniji momenat kada prijavi nasilje i saopšti odluka da će da napusti nasilnika i podnese zahtev za razvod braka. Tada se dešavaju ubistva. Ljudi to ne razumeju, ali je mnogo veći problem to što profesionalci koji rade na tim slučajevima isto to ne razumeju - kaže nam Vanja.

Ona ističe da postoji dobar razlog zašto žena u datom momentu nije prijavila nasilje, jer se nije osećala bezbedno i  nije mogla da govori o tome iz raznih psiholoških razloga.

- Ovo sa heštegom #NisamPrijavila je zaprvo ispalo odlično zato što su žene mogle da podele svoje razloge zašto nisu prijavile nasilje u tom mometu, šta je to što vas sprečava. Postoji milion razloga i oni su vrlo individualni. Žene prijavljuju onda kad skupe hrabrost, dobiju podršku, dobiju informaciju, saznaju kako ide postupak i tek onda kažu "dobro, hoću da prijavim" - objašnjava Vanja.

Kako bezbedno prijaviti nasilnika?

Vanja je objasnila i da postoji bezbedan način da se prijavi nasilnik i da je on putem organizacija i centara koji su tu za to da pomognu žrtvama.

- Ako institucije ne mogu ili ne žele da pomognu na način koji će žrtve ujedno i zaštititi, centri i organizacije sa ženama prave bezbedni plan. Kad se pravi taj plan stvaraju se opcije u zavisnosti od okolnosti. Pravite više opcija da bi u tom momentu kad se dešava nasilje žene mogle racionalno da razmisle, jer oko njih tada ništa nije racionalno, jedino o čemu tada misle jeste kako da spasu život - objašnjava Vanja za 24sedam i dodaje:

- Ona već ima plan i tada je lakše da odreaguje. Međutim, rizik se procenjuje za sve opcije, sve činioce koji mogu da dovedu do ubistva, onda se sa ženama radi na tome da prvo odu na neko bezbedno mesto, pa tek onda da prijave nasilnika. Ne mogu da prijave dok žive u istom domaćinstvu, bez obzira na hitne mere.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike