Pomoć države od 20.000 evra: Odluka sada i zvanična, subvencije ne samo za prvorođeno dete

21.02.2022

11:20

0

Kuća ili stan koji se kupuju moraju biti upisani u katastar nepokretnosti i bez tereta

Pomoć države od 20.000 evra:  Odluka sada i zvanična, subvencije ne samo za prvorođeno dete
stan evri kupovina - Copyright Profimedia

 

Država Srbija će po osnovu rođenja deteta u 2022. godini obezbediti bespovratnu podršku za reševanje stambenog pitanja od najviše 20.000 evra, a odluka se ne odnosi samo na prvorođeno dete već na svako novorođeno.

Državna podrška je bespovratna, a davaće se za ostvarivanje prava na izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade (kuća) ili stana, navodi se u Odluci Vlade Srbije objavljenoj u Službenom glasniku.

Na područjima devastiranih lokalnih samouprava državna pomoć iznosiće 50 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće.

 

Pixabay
 

U ostalim gradovima i opštinama za izgradnju kuće podrška je 20 posto vrednosti radova na izgradnji.

Vrednost radova na izgradnji opredeljuje se na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predmetom i predračunom radova koji je overen od odgovornog projektanta.

Mali detaljnije o novčanoj pomoći

Tanjug/Zoran Žestić
 

Ministar finansija Siniša Mali, gostujući na TV Prva, detaljno je objasnio način finansiranja mladih po pitanju prve nekretnine, ali i kada je reč o zasnivanju porodice.

- Još jedanput pokazujemo koliko želimo da podržimo mlade bračne parove. Imate tri scenarija. Ukoliko živite na selu država će vam donirati 20.000 evra. 

Država će napraviti finansijsku potporu za stan, s tim što postoji jedan uslov.

- Ukoliko kupujete stan država takođe daje 20 odsto, jedino ograničenje je što u tom slučaju ne smete da prodate 5 godina nekretninu - rekao je Mali i podsetio na pomoć države za prvo, drugo i treće dete.


Za kupovinu kuće ili stana državna pomoć je 20 odsto procenjene vrednosti nekretnine od stane poreskog organa, a može biti najviše do 20 procenata kupoprodajne cene.

Državna novčana sredstva od 20 posto vrednosti biće dodeljivana za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita.

Profimedia
 

Sredstva za ovu državnu podršku biće obezbeđena iz budžeta Srbije i to kroz razdeo Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.


Novodonetom Uredbom Vlada Srbije prethodno je odredila bliže uslove i način ostvarivanja prava iz Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Navodi se da pravo može ostvariti majka za dete rođeno 1. januara 2022. i kasnije, a izuzetno, u slučaju smrti majke deteta, pravo može ostvariti i otac deteta.

Uslov za državnu pomoć je da majka prvi put stiče u svojinu kuću ili stan na teritoriji Srbije.
Printscreen/YouTube/NEVER TOO SMALL
 

Ukoliko se podrška traži za izgradnju kuće plac mora biti u vlasništvu majke, da je bez tereta i ima izdatu građevinsku dozvolu.

Kuća ili stan koji se kupuju moraju biti upisani u katastar nepokretnosti i bez tereta.

Majka-podnosilac zahteva mora podneti dokaze o bračnoj ili vanbračnoj zajednici, odnosno statusu jednoroditeljske porodice.

Neophodno je dokazati uverenjem da postoji registrovano prebivalište u prethodnih pet godina od dana podnošenja zahteva, i dati izjavu da se nema u vlasništvu stan ili kuća na teritoriji Srbije.

Uz dodatne uslove državnu podršku može ostvariti i majka koja je strani državljanin.

Zahtev sa dokumentacijom i dokazima podnosi se nadležnom organu lokalne samouprave.

O zahtevu dalje odlučuje Komisija za dodelu novčanih sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovini kuće ili stana po osnovu rođenja deteta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike