Janković o trudnici koja je sebi plaćala doprinose da bi je poslodavac prijavio: "Presuda u korist Pešoviće poruka ženama i poslodavcima!"

17.02.2022

16:25

0

Janković je rekla da je presuda u korist Pešovićeve, koja je sama plaćala doprinose kako bi je poslodavac prijavio, poruka da je diskriminacija zabranjena na tržištu rada u vezi sa materinstvom i negom deteta

Janković o trudnici koja je sebi plaćala doprinose da bi je poslodavac prijavio: "Presuda u korist Pešoviće poruka ženama i poslodavcima!"
Tan2022-2-17_171725925_0 - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da je presuda o diskriminaciji trudnice Snežane Pešović, koju je potvrdio Apelacioni sud, od vitalnog značaja za državu i društvo i da treba da bude poruka svim ženama i poslodavcima.

Janković je rekla da je presuda u korist Pešovićeve, koja je sama plaćala doprinose kako bi je poslodavac prijavio, poruka da je diskriminacija zabranjena na tržištu rada u vezi sa materinstvom i negom deteta.

- To jesu najčešci slučajevi koji se prijavljuju instituciji Poverenika i u tom smislu je veoma važno da imamo jednu ovakvu presudu koja treba da bude poruka svim ženama i svim poslodavcima - poručila je Janković.

Ona je istakla da je presuda od velike važnosti za sve žene i odgovorila da nema sankcija za poslodavca u ovom slučaju i da je on u obavezi da presudu objavi u listu sa nacionalnom pokrivenošću.

- Ne možemo dozvoliti da u 21. veku imamo tako česte povrede ovog osnovnog ljudskog prava jer u krajnjem slučaju naš ustav garantuje posebnu zaštitu žene za vreme trudnoće - kazala je poverenica.

Ona kaže da je to na direktan način potvrda poštovanja ustavnog principa i svih zakona u praksi i potvrda suda da je takvo ponašanje zabranjeno.

Pixabay
 

Janković poručuje da je pred Pešovićevom radni spor za povratak na posao pred Osnovnim sudom i ukazuje da joj nisu isplaćeni doprinosi ni preostale zarade, a zbog nerešenog statusa u PIO fondu nije u mogućnosti da se zaposli.

- Obavestićemo PIO fond o završenom našem postupku, a znam da njihov postupak ne zavisi od našeg. Predočićemo da je ona i dalje u teškoj situaciji - rekla je Janković.

Poverenica je naglasila da se ovakvim pitanjima mora posvećivati mnogo više pažnje da bi se sprečila protivpravna ponašanja.

- Ne možemo pričati o motivaciji žena na rađanje, ako imamo ovakvu jednu situaciju na tržištu rada - zaključila je Janković.

Podsetimo, duže od decenije Snežana Pešović je radila „na crno“, a kad je ostala u drugom stanju tražila je od poslodavca da je prijavi, jer joj je zdravstvena knjižica bila neophodna. Poslodavac ju je prijavio, ali uz uslov da sama plaća doprinose.

I kada se na kraju meseca podvuče crta ona je poslodavcu praktično plaćala što radi – mesečno mu je davala 4.000 dinara više nego on njoj. Ona je poslodavcu plaćala 30.000 mesečno, a od njega dobijala 26.000. I dok je bila na porodiljskom odsustvu, dobila je otkaz.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike