Dr Vesna Milojević upozorava: Bićemo korak ispred virusa, ali je potreban oprez zbog mutacija

16.02.2022

15:16

0

Klinička slika jeste blaža, manji broj pacijenata jeste hospitalizovan, manji je broj dana hospitalizacije, ali virus uvek nađe domaćina

Dr Vesna Milojević upozorava: Bićemo korak ispred virusa, ali je potreban oprez zbog mutacija
2471733_vesna-milojevic_ls - Copyright Foto: Youtube / Printscreen

Epidemiolog Kliničkog centra Srbije Vesna Mioljević rekla je danas da je epidemiološka situacija nestabilna i da se virus intenzivnije i većom brzinom prilagođava i mutira. Smatra da ćemo u ovoj godini verovatno biti na korak ispred virusa.

Prošle godine posle Sretenja, praznika i odmora, imali smo jedan od najtežih talasa tokom epidemije virusa korona. Mnogi su praznične dane i školski raspust iskoristili da otputuju, i celu ovu nedelju ne rade.

Epidemiolog Kliničkog centra Srbije Vesna Mioljević rekla je da, ako uporedimo brojke od pre nepunih mesec dana, broj pozitivnih je sada manji.

- Imali smo 26. januara skoro 20.000 pozitivnih, juče oko 7.000 pozitivnih. Povećan je broj pacijenata koji su na respiratoru, i onih koji su izgubili bitku sa kovidom tako da je relano očekivanje da ćemo nakon praznika imati povećanje broja obolelih - rekla je dr Mioljević u gostovanju na RTS.

Ističe da u prilog tome ide i činjenica da kruže delta soj, omikron i stelt, tako da imamo situaciju u kojoj moramo da budemo više nego oprezni jer je epidmiološka situacija nestabilna.

- Za lekare i sve one koji su iz oblasti medicine, a bave se virusologijom, mutacije nisu iznenađenje, ali učestale mutacije samo u protekla dva meseca, govrili smo o delti, delti plus, o omikronu i steltu, govore da se virus intenzivnije i većom brzinom prilagođava i mutira, a sve sa ciljem da oboli što više ljudi - objasnila je doktorka.

Klinička slika jeste blaža, manji broj pacijenata jeste hospitalizovan, manji je broj dana hospitalizacije, ali virus uvek nađe domaćina, posebno pacijente koji imaju primarnu ili sekundarnu imunodeficijenciju. Doktorka Mioljević napomenila je da "svaki virus korona može dati tešku kliničku sliku bez obzira na to kako se zove".

Profimedia
 

Dodaje da ovo predugo traje, dve godine jeste dug period, dete se rodi, prohoda i progovori za dve godine, a virus je u nekom svom početku sa velikim brojem mutacija.

- Na početku virus je bio na korak ispred nas, a zahvaljujući vakcinama koje poznajemo i antivirusnim lekovima smatra da ćemo u ovoj godini biti verovatno negde na korak ispred virusa - ističe doktorka.

Mioljevićeva je tenutno umereni optimista kada je reč o kovidu. Kada je reč o gripu, iskustva kažu da je najveći broj obolelih bilo u februaru i martu.

- Ove godine bilo je nešto više registrovanih slučajeva gripa nego prošle godine - kaže ona.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike