Carinici otkrili puteve šverca cigareta i najbizarnija mesta gde ih nalaze: Šverceri ih kriju čak i u tortama! (FOTO)

17.02.2022

07:30

0

Carinici su cigarete pronalazili ispod hauba, u rezervoarima, instrument-tablama, šupljinama farova, ali i svim ostalim dostupnim mestima ispod tapacirunga

Carinici otkrili puteve šverca cigareta i najbizarnija mesta gde ih nalaze: Šverceri ih kriju čak i u tortama!  (FOTO)
Cigare u torti - Copyright Foto: Uprava carina

Reporteri 24sedam nedavno su se za samo pet minuta uverili da na buvljoj pijaci usred Novog Beograda, bez preteranog truda, možete kupiti švercovane cigarete. Iz Uprave carina su nam objasnili i kako one dolaze na naše crno tržište i koja cu najčudnija mesta na kojima se one skrivaju kako bi šverceri prešli granicu.

Dodaju da cigarete najčešće brodovima stižu do velikih luka u okruženju, poput Drača, Bara, Rijeke, Ploča ili Kopra, a da su im polazne tačke uglavnom u Aziji i na Bliskom istoku.

- Potom se drumskim putem transportuju do krajnjeg odredišta. Tako dosta cigareta stiže iz susednih zemalja Albanije, Crne Gore, Rumunije, Bugarske, Hrvatske - kažu u Upravi carina.

Pošto se tovari dopreme brodskim kontejnerima do luka u okruženju, uz pomoć falsifikovane dokumentacije, prema kojoj navodno pravno lice sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima prodaje cigarete različitim kupcima, transportuju se dalje. Tako jedan deo tih cigareta prolazi kroz Srbiju ka zemljama EU.

- Drugi kanal vodi iz Crne Gore na područje AP Kosova i Metohije, odakle se cigarete transportuju u centralnu Srbiju. Preovlađujući oblik nedozvoljenog prometa cigareta u regionu je zloupotreba slobodnih carinskih zona, a posebno tranzita preko jadranskih luka - kažu oni.

Prema podacima kojima raspolaže Uprava carina tokom prethodnih 5 godina, od 2017. do 2021. zaplenjeno je nešto više od 136.000 boksova krijumčarenih cigareta što je oko 27,3 miliona komada, kao i preko 22 tone raznih vrsta duvana.

Cigarete švercuju i u poslasticama

Oni navode i da nema mesta u automobilima, autobusima i kamionima gde carinici nisu pronalazili cigarete i duvan.

- Za veće tovare šverceri obično koriste dupla dna ili stranice prikolica kamiona, toalete u autobusima, prostor za ventilaciju, prazne tankove za gorivo u brodovima...A kada je reč o manjim količinama, carinici su cigarete pronalazili ispod hauba, u rezervoarima, instrument-tablama, šupljinama farova, ali i svim ostalim dostupnim mestima ispod tapacirunga vozila - navode iz Uprave carina i dodaju:

- Kada je reč o tzv. ''mravljem švercu'', kada krijumčari pokušavaju preko granice iz više puta da prenose manje količine robe, onda je možda jedan od najneobičnijih slučajeva otkriven pre nekoliko godina na prelazu Vatin ka Rumuniji, kada je otkriven krijumčar koji je cigarete švercovao u torti.

Foto: Uprava carina
 

Međutim i kad su u pitanju drugi nedozvoljeni materijali bizarma mesta za njihovo prikrivanje ne izostaju.

Invalidska kolicao kao paravan

Jedna žena, koja je bila u invalidskim kolicima, odjednom je „prohodala" nakon što je u njenom prtljagu otkrivena neprijavljena nova, firmirana garderoba u vrednosti od preko 3.000 evra.

Pored firmirane garderobe, tu su i kriptovalute. Tako je jedan švercer ispod greda, letvi i drugog građevinskog materijala u jednoj prikolici - koje je vlasnik uredno prijavio, pokušao da preveze mašine za „rudarenje" ovog virtuelnog novca u procenjenoj vrednosti od oko 10.000 evra.

Nakit u pelenama

Carini su tako na graničnom prelazu Gradina u pakovanju bebi pelena pronašli ogrlice i narukvice najfinije izrade teže od 300 grama, a čija je vrednost procenjena na oko 700.000 dinara.

Foto: Pixabay
 

Drugi ipak nisu bili toliko kreativni, pa je na niškom aerodromu pronađen kofer pun srebrnog prstenja, ogrlica, narukvica, privezaka, koji su bili zapakovani u posebne vrećice, spremni za prodaju, kao i pločica, alata i raznog poludragog kamenja, pa je ukupna vrednost prekršaja procenjena na gotovo 6.000 evra. Osim nakita u prtljagu se našao i jedan set od sedam  pevajućih tibetanskih posuda, za čiju se izradu koristi sedam do deset različitih metala, među kojima i srebro, zlato i bronza.

Telefoni u vozilu za pogrebne usluge

Krijumčarenje u vozilima nije nikakva novost, a to i jeste najčešće mesto pa carinici švercovanu robu nalaze u farovima, ispod kontrolne table i skrivenim pregradama automobila, ali sa ovakvim vozilom se nisu susretali.

Pa se kao jedan od najbizarnijih slučajeva krijumčarenja izdvaja se pokušaj jednog švercera da preko granice prenese telefone skrivene u vozilu za prevoz pokojnika.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike