Prevaranti vrebaju na društvenim mrežama: Ako vam "prijatelj" pošalje ovaj link, ne otvarajte ga! (FOTO)

16.02.2022

13:23

0

Sasvim je sigurno da je njihov nalog zaražen

Prevaranti vrebaju na društvenim mrežama: Ako vam "prijatelj" pošalje ovaj link, ne otvarajte ga! (FOTO)
Copyright Profimedia

Prevaranti često vrebaju društvenim mrežama, a sada je broj korisnika prijavio i nove poruke koje glase "Mislim da sam te video u ovom videu, jesi li to ti?" ili "Pogledaj ko je umro", ispod kojih se nalazi link koji bi trebalo da otvorite.

Često se dešava i da poruka stigne od nekog od vaših prijatelja, ali sasvim je sigurno da je njihov nalog zaražen, pa se poruke šalju automatski. U svakom slučaju video je gotovo uvek neka vrsta virusa, možda čak i ransomware softvera ili phishing prevare.

Phishing (izgovara se: fišing) je napad koji pokušava da vam ukrade novac ili identitet tako što vas nabavlja da otkrijete lične informacije, kao što su brojevi kreditnih kartica, informacije o banci ili lozinke na veb lokacijama koje su legitimne.

Sajber prevaranti su obično pouzdana preduzeća, prijatelji ili poznanici u lažnoj poruci, koja sadrži vezu ka phishing veb lokaciji.

Ransomware je zlonamerni tip programa koji zaključava vaš kompjuter, tablet ili pametni telefon – ili enkriptuje vaše fajlove i zatim zahteva otkup za njihovo bezbedno vraćanje.

Apsolutno ne treba otvarati bilo kakve linkove čija URL adresa izgleda makar malo sumnjivo, a sa ovakvim virusnim porukama te adrese su gotovo uvek sumnjive.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike