Kineske cigarete na buvljaku u Beogradu: Za nekoliko minuta do švercovanog duvana ispod jakne! "Je l' imate crnu kesu?"

10.02.2022

19:10

0

Autor: 24sedam

Na novobeogradskom buvljaku naši reporteri kupili švercovane cigarete i doživeli scenu kao u krimi filmovima

Kineske cigarete na buvljaku u Beogradu: Za nekoliko minuta do švercovanog duvana ispod jakne! "Je l' imate crnu kesu?"
kineske cigare buvljak - Copyright 24sedam/Ivan Mitić

Da li ste ikada mogli da zamislite ili da pretpostavite da ćete u rukama držati "merilin monro" ili "marble" kineske cigarete usred Beograda? Da možete da ih kupite na buvljaku, i to po neverovatno niskoj ceni? Naravno, nelegalno, ispod tezge, ispod jakne...

Da je to moguće, reporteri 24sedam uverili su se za samo pet minuta, prisustvujući sceni koja bi mogla biti dobar scenario za neki kriminalistički film.

Nakon informacije da se na buvljaku prodaju kineske cigarete, otišli smo da proverimo šta se zaista dešava. Naravno, nigde nismo mogli da vidimo ni paklicu, a kamoli veću količinu cigareta. Međutim, bilo je dovoljno da pitamo prvog prodavca gde možemo da ih kupimo i priča je počela da se odvija. 

Za pet minuta pronašli smo čoveka koji nas je uputio na tačno određeno mesto, gde smo našli drugog prodavca kog smo pitali za cigarete. Prvo nas je odmerio, a onda je pozvao "kolegu".

"Kolega" je došao do nas, pitao koje ćemo cigarete i rekao nam da ga sačekamo kod kapije. Ubrzo je nestao u gužvi, odnosno otišao do mesta gde mu se nalazila "štek tezga" sa cigaretama. Doneo nam je boks cigareta ispod jakne, upitavši: "Je l' imate kod sebe crnu kesu?"

Pošto nismo znali da će nam za kupovinu cigareta biti potrebna i kesa u kojoj ćemo ih sakriti, nismo je ni poneli. Ali to nije bio problem, jer su oni imali spremljene kese.

Ponuđene su nam cigarete raznih proizvođača, a kada smo pitali koje su najprodavanije, rekli su nam da su to cigarete kineskog proizvođača "Hongta Tobacco" koje nose naziv "marble". Pored toga, u ponudi su i tanke (slim) cigarete koje su, kako su objasnili prodavci, mnogo popularne među damama.

Zanimljivo je da se "marble" prodaje samo na boks, koji košta 2.000 dinara.

Sumnjiv i proizvođač

"Hongta Group" je brend osnovan 1995. godine, kao poklon koji doprinosi 10-godišnjici pobede kineskih komunista u Kineskom građanskom ratu i proglašenju Narodne Republike Kine. "Hongta Tobacco" svoje predstavništvo ima i u Švajcarskoj, a cigarete koje stižu u Srbiju su proizvedene upravo tamo. Međutim, nikakve zvanične informacije o ovom proizvođaču više ne postoje, kao ni njegov sajt.

A "damske" slim cigarete "merilin monro", na kojima se nalazi njen lik, koštaju 20 dinara više po paklici.

- Kad je u pitanje krijumčarenje cigareta, reč je o akcizi i porezu na promet koji se ne plaćaju, a to je jedno tržište koje je uređeno tako da bi trebalo kontrolisati da se sva količina oporezuje i što se tiče akciza i poreza na promet - rekao je ekonomista Milan Kovačević za 24sedam.

- Ovde se više radi o tome da to crno tržište izbegava plaćanje poreza i akciza koje znatno učestvuju u ukupnoj ceni. Kod nas je ta cena manja nego u drugim zemljama, jer su u Srbiji cigarete jeftinije, a u ostalim zemljama nameti su veći - objasnio je ekonomista.

Pored toga što šverc cigareta šteti budžetu države, cigarete koje na taj način dolaze do nas su veoma opasne po zdravlje ljudi. Svetske organizacije koje propisuju standarde za cigarete, ispitujući pakle kupljene na crnom tržištu, pronalazile su u duvanu buđ, prašinu, mrtve muve, ljudski i životinjski izmet... Iako ove činjenice deluju dovoljno strašno, strašnije je to što je nivo ovih sastojaka u cigaretama znatno veći od duvana.

Lažni duvan koji se prodaje na crnom tržištu niskom cenom se suprotstavlja borbi Ministarstva zdravlja, koje nastoji da smanji broj pušača i zabrani maloletnim osobama da dođu do pakle cigareta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike