Mihajlovićeva: Samo četiri odsto direktora u Srbiji su žene

09.02.2022

13:30

0

Stakleni plafon je situacija kada bez obzira na to koliko su obrazovane, sposobne i iskusne, žene nemaju iste uslove napredovanja u poslu

Mihajlovićeva: Samo četiri odsto direktora u Srbiji su žene
Tan2022-2-9_115822567_2 - Copyright Foto: Tanjug/ Miloš Milivojević

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je danas da zabrinjava podatak da se na pozicijama direktora ili predsednika nadzornih odbora preduzeća u Srbiji nalazi svega četiri odsto žena.

- Svi znamo da postoje ozbiljni problemi kada žene žele da se uključuju u društveni, politički i poslovni život naše zemlje. Stakleni plafon je situacija kada bez obzira na to koliko su obrazovane, sposobne i iskusne, žene nemaju iste uslove niti brzinu napredovanja u poslu - izjavila je Mihajlovićeva na konfenreciji "Nacionalno istraživanje o faktorima koji doprinose efektu 'staklenog plafona' za žene u biznisu", koja se održava u Skupštini Srbije.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić je izjavio da su nekada u pitanju najobičnije predrasude, nekada neformalni uticaj na proces napredovanja žena, i dodao kako očekuje da istraživanje agencije "Faktor plus" pokaže gde su ti stakleni plafoni, da bi mogli da budu uklonjeni.

Dačić je dodao da se u Skupštini danas prvi put bira sastav Republičke izborne komisije na osnovu principa rodne ravnopravnosti, odnosno da u RIK-u bude najmanje 40 odsto pripadnika manje zastupljenog pola, što su u ovom slučaju žene.

- Za ovakva rešenja se zalažem da bismo imali što više žena koje mogu da pokažu svoju kreativnost i uključenost u društveni i privredni život - rekao je Dačić.

Na konferenciji učestvuju još šefica Kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović, potpredsednica za finansije i planiranje za istočnu Evropu kompanije "Filip Moris" Tamara Milovanović, predstavnici Privredne komore Srbije i drugi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike