Srpski naučnici blistali u Dubaiju: Predstavili budućnost svetske medicine

08.02.2022

15:27

0

Najnovija dostignuća srpskih inovatora predstavljena na sajmu Expo 2020 Dubai.

Srpski naučnici blistali u Dubaiju: Predstavili budućnost svetske medicine
dubai-gecbb3ea52_1280 - Copyright Profimedia

Sistem za praćenje temperature beba, uređaj sa video-igrama za rehabilitaciju kod neuroloških oboljenja, mobilni CT skener, kao i inovativni preparati protiv helikobakterije i za ublažavanje simptoma dijabetesa, najnovija su dostignuća srpskih inovatora, koji su se predstavili na sajmu Expo 2020 Dubai.


U fokusu osme nedelje sajma našla se tema zdravstva, a pet projekata koji su deo StarTech programa predstavljeni su prošle nedelje i na svetskom događaju, uz podršku NALED-a i Privredne komore Srbije.

Ovom prilikom, startap BabyFm predstavio je sistem za kontinuirano, komforno merenje temperature kod male dece pomoću senzora, a najavljeno je da će testiranje ovog proizvoda uskoro početi na klinici u Tiršovoj, saopštio je NALED.

Takođe, pažnju javnosti privukao je i tim Neuroblast, koji razvija novi senzorski uređaj, povezan sa modernim video-igrama, koji će koristiti za kućnu fizikalnu terapiju neuroloških pacijenata i na ovaj način pomagati u regeneraciji moždanih ćelija.

Strateške partnere iz farmaceutske industrije na sajmu su potražili i Dia Solution, startap nastao u okviru Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, koji je dizajnirao inovativni prirodni probiotik za ublažavanje simptoma dijabetesa, i kompanija HerbElixa čiji je tim razvio dijetetski suplement HerbELICO na bazi lekovitog bilja, visoko efikasan u borbi protiv bakterije Helicobacter pylori.

Kompanija TechnoNaiss Group predstavila je moderno tehnološko rešenje za medicinski skener koji omogućava 10 do 15 puta manji nivo štetnog iks-zračenja u odnosu na postojeće uređaje, a uz dodatna usavršavanja moći će da se koristi i na terenu, na primer u vozilu saniteta.

Na Expo 2020 učestvovale su još tri kompanije iz StarTech zajednice - Sentiguide, White Lemur i Uniplast koje su se ovog puta predstavile sa projektima za primenu tehnologija veštačke inteligencije u zdravstvu, razvoj sredstva za jačanje imuniteta i proizvodnju moderne abalaže za medicinske proizvode.

Promocija na međunarodnim sajmovima čini važan stub Startech programa i izdvaja ga u odnosu na slične inicijative.

Na prvom konkursu Startech programa 29 domaćih malih i srednjih firmi dobilo je finansijsku i mentorsku podršku, od ukupno skoro milion dolara, da digitalizuju poslovanje, razviju inovativne proizvode i usluge, postignu ubrzani rast i krenu u pohod na domaće i svetsko tržište.

Drugi od tri godišnja konkursa biće objavljen u martu 2022, a više detalja o programu i uslovima za apliciranje dostupno je na platformi Startech.org.rs.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike