Nova prevara na društvenim mrežama: Traži novac od "prijatelja" da mu pomognu jer leži nepokretan, a dao žiro račun kladionice!

31.01.2022

19:00

0

Korisnici koji su dobili ovaj apel za pomoć sumnjaju da je profil hakovan

Nova prevara na društvenim mrežama: Traži novac od "prijatelja" da mu pomognu jer leži nepokretan, a dao žiro račun kladionice!
kladionica - Copyright MUP Srbije

Na društvenim mrežama prevaranti vrebaju svakodnevno, a najučestalije metode za onlajn prevare su internet prodaja i nagradne igre. Međutim, te metode nisu jedine, nove se samo pojavljuju... Tako je jedan korisnik pokušao da prevari nekoliko svojih onlajn prijatelja da mu novac uplate na račun kladionice.

On je na nekoliko naloga svojih prijatelja poslao apel za pomoć jer je, navodno, operisao kičmu i leži nepomičan u Institutu za ortopediju Banjica, pa mu je zbog toga potrebna usluga.

- Imam problem. Hoću da platim neku pretplatu u pošti, a moji su na selu, tamo nema pošte, brat i bratanac iz Novog Sada su na putu, druga sestra iz Batajnice je u izolaciji sa celom porodicom jer je dobila koronu, a ja trenutno ne mogu iz kreveta. Jeste li u mogućnosti da odete do pošte, pretplata je 1.500 dinara? Ja ću vam dati novac kad izađem i pošteno se odužiti. Evo, napisaću vam podatke. Hvala vam unapred, ako mi učinite uslugu - stajalo je poruci, u kojoj je dao instrukcije kako novac treba uplatiti, a sebe naveo kao uplatioca, pa dodao:

- Evo, ovo hoću da uplatim, a nemam nikoga napolju da mi uplati, ne mogu trenutno iz kreveta. Za tri nedelje otprilike izlazim pa ću vam se odužiti.

Jedan od Fejsbuk prijatelja ovog korisnika je njegovu molbu objavio, a onda mu se javilo još nekoliko korisnika kojima se dotični javio sa identičnom porukom i zamolio ih da mu uplate novac. Na kraju se ispostavilo da je račun koji je slao u stvari račun kladionice za onlajn klađenje.

 

Korisnici koji su dobili ovaj apel za pomoć sumnjaju da je profil hakovan i da neko drugi upravlja njegovim nalogom, ali za to trenutno nema dokaza.

- Najjednostavniji način da se izbegnu prevare na internetu je da budete veoma oprezni šta god da na njemu popunjavate i da vodite računa o tome gde ostavljate svoje podatke i proverite da li je pravi domen u pitanju. Jedna od najozbiljnijih prevara je takozvani fišing, koji može da lažira sve osim domena, pa zato dobro pogledajte kad se registrujete. Na primer, vi mislite da se registrujete na Google, a sajt u domenu ima tri slova o - kaže nam stručnjak za internet Zoran Torbica.

On ističe da bi trebalo ozbiljno razmisliti i kada je reč o "laičkim" prevarama na Fejsbuku kao što je ova.

- Obavezno proverite tekući račun, ako je u pitanju pravno lice, sigurno možete pronaći koje je to pravno lice, sve nam je dostupno. Moramo biti oprezni, kao i u realnom životu. S vremena na vreme treba pročitati tekstove o prevarama. Oni će naterati korisnike interneta da dobro provere gde se registruju, gde ostavljaju podatke, a pogotove gde uplaćuju novac - zaključuje Zoran Torbica za 24sedam.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike