Pedofili vrebaju fotke dece na mrežama: Roditelji objave oko 1.500 fotki deteta pre pete godine, gomila završi na pedofilskim sajtovima

31.01.2022

14:59

0

Slike dece preuzete sa društvenih mreža njihovih roditelja čine čak 50 odsto materijala koji je pronađen na sajtovima pedofila u Australiji

Pedofili vrebaju fotke dece na mrežama: Roditelji objave oko 1.500 fotki deteta pre pete godine, gomila završi na pedofilskim sajtovima
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Roditelj u proseku objavi skoro 1.500 fotografija svog deteta na internetu pre nego što ono napuni pet godina, podaci su istraživanja koje je sprovedeno među 2.000 roditelja koji koriste društvene mreže od strane sajta iz Velike Britanije "Tech Parent Zone".

Četvrtina roditelja ima podešavanja svog profila na javni pristup, što znači da svako može da vidi šta objavljuju a danas nije neobično ni da se fotografije dece postavljaju na internet pre nego što se rode što je trend koji prati sve veći broj budućih roditelja u Srbiji. Nije retkost ni da roditelji prave Instagram i Facebook naloge svoje male dece.

Međunarodna humanitarna organizacija UNITAS, koja se bavi borbom protiv trgovine ljudima, ukazuje na potrebu za edukacijom roditelja i dece o bezbednom i odgovornom ponašanju u virtuelnom svetu.

- Iako postoje varijacije u pogledu učestalosti i načina korišćenja interneta, problemi i izazovi su slični svuda u svetu. Rizici objavljivanja dečijih fotografija su veliki, budući da predatori na Instagramu vrebaju naloge roditelja na kojima se nalaze ovakve fotografije. Slike dece preuzete sa društvenih mreža njihovih roditelja čine čak 50 odsto materijala koji je pronađen na sajtovima pedofila u Australiji. Iako se kopirane fotografije same po sebi ne bi smatrale materijalom za eksploataciju, na tim sajtovima često su praćene komentarima u kojima je dete eksplicitno predstavljeno kao seksualni objekat - piše u saopštenju. 

Fondacija UNITAS savetuje da izbegavate objavljivanje imena i prezimena vašeg deteta, kao i adrese. Takođe, važno je da se isključiti lokacija i ne objavljuju slike na kojima se vidi i jasno prepoznaje vaša ulica, kraj u kome živite ili škola koju dete pohađa.

Profimedia
Ilustracija

 

- Ako ipak odlučite da objavite fotografiju svog deteta, savet je da se ne vidi jasno profil lica. Obavezno podesite nalog da on bude privatan, kako bi samo vaši prijatelji mogli da pristupe sadržaju koji delite. Pritom najbezbednije je da među prijateljima imate samo osobe koje poznajete u stvarnom životu. Iza virtuelnih prijatelja mogu da se kriju predatori kojih je u svakoj sekundi na internetu više od 750.000. Oni veoma lako pronalaze moguće žrtve prateći navike, ponašanja, mesta koja roditelji posećuju sa decom, pa je zbog toga potreban poseban oprez kada se fotografišete na mestima gde redovno ili s vremena na vreme boravite - naglasili su oni.

Ukoliko postavljate slike s odmora, preporuka je da ih objavite nakon povratka, kako potencijalni predatori ne bi imali aktuelne informacije o vašem kretanju. 

- Iako se danas dosta toga odvija u virtuelnom svetu, a deca odrastaju uz nove tehnologije i društvene mreže, velika je odgovornost na roditeljima, a najvažnija preporuka je da vreme koje dete provodi online bude ograničeno. Samo na taj način internet ostaje bezbedno polje zabave, razonode i novih saznanja - zaključuje se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: R.M.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike