Stižu praznici, a sa njima i nove obmane na internetu: Hteo je od mene da kupi robu preko oglasa, a onda mi je tražio broj platne kartice...

17.12.2021

08:45

0

"Neverovatne ponude" izbegavajte jer ih nećete videti, a platićete!

Stižu praznici, a sa njima i nove obmane na internetu: Hteo je od mene da kupi robu preko oglasa, a onda mi je tražio broj platne kartice...
Pixabay/ Bruno /Germany

Vreme praznika koje donosi euforiju uveliko je stiglo. Baš zbog toga, ne obraćamo pažnju na stvari koje bismo inače primetili i tako dajemo prostor i priliku internet prevarantima.

Da zbog nepažnje ostanete bez novčanika, platne kartice i ličnih dokumenata može vam se dogoditi u svakodnevnoj kupovini ili gradskom prevozu, a praznično vreme samo daje veće šanse tome zbog gužvi. Međutim, ista stvar, samo na drugačiji način, može vam se dogoditi i prilikom internet kupovine.

"Poklon samo za vas"

Jedna vrsta Internet prevare u kojoj se radi o krađi identiteta i podataka jeste "fišing". Ova vrsta prevare funkcioniše putem ubacivanja virusa u vaš uređaj, a poruka koju dobijate da se "upecate" uglavnom je poklon koji ste navodno osvojili, putem nagradne igre gde je vaš broj telefona, i-mejl ili profil na društvenim mrežama nasumično izvučen.

Takođe, možete da dobijete poruku u kojoj "banka" traži da, iz navodno bezbednosnih razloga, ukucate ponovo svoje korisničko ime i šifru ili broj kartice. Link koji otvarate ima logo, boje i izgled na koji ste navikli, ali je stranica lažna. Klik na link može pokrenuti instalaciju virusa na uređaj i "curenje" podataka.

Pored ovakvih načina, postoji mogućnost i da vam banka javi da ste dobili devizni priliv na račun ili da vam na društvenim mrežama iskoči "neverovatna ponuda" za ono što već neko vreme želite da kupite ili poklonite i mnogo je jeftinije od onoga što ste našli u originalu. Savet za sprečavanje ovoga jeste da ne verujete prilivu ukoliko niste 100 posto sigurni da je to ono što ste očekivali, a da "neverovatne ponude" izbegavate jer ih najverovatnije nećete videti - a platićete.

"Neverovatna božićna ponuda" stigla je i "srećim dobitnicima" kojima se navodno poklanja 30.000 dinara u DM drogeriji. Potrebno je samo da odgovorite na četiri pitanja i "osvojite" novac, sa kojim nećete kupiti ništa.

Foto: Privatna arhiva
 

Vojislav Rodić, stručnjak za internet i bitkoine, objasnio je za 24sedam da je potrebno da se zdravorazumski razmišlja i pažljivo proveri sve što vam deluje iole nepoznato i u najmanju ruku čudno.

- Najčešće prevare stižu vam na imejl adresu, gde vam sve deluje da je kako treba. Poruka ima regularnu sadržinu, čak i potpis, ali je u imejlu i zip fajl, odnosno dokument koji sadrži virus.  Ali ne onaj koji vam odmah obriše sve podatke, toga više nema. Ovo je virus trojanac koji pošiljaocu mejla prenosi sve što vi kucate i pretražujete - objašnjava Rodić.

On naglašava da su prevare sa nagradama zapravo najbizarnije.

- Dobili ste nagradu za igru u kojoj niste učestvovali...verujte, to se nikada neće desiti. To je jedna od prevara gde se možete zaštiti samo tako što ćete dobro razmisliti i shvatiti da čak ni nagradne igre ne funkcionišu baš tako - kaže Rodić.

On je i da postoje prevare u vidu nasumičnih izvlačenja vas kao srećnog dobitnika od strane ozbiljnih i velikih svetskih kompanija kao što su Majkrosoft ili Gugl. Iako, to uopšte nema veze sa ovim kompanijama.

- Nemojte da gledate samo površno kad vam tako nešto stigne... istražite, uvećajte, mora da bude lošiji logo, nepoznati izrazi, a link koji vam stigne uglavnom je predugačak jer je to domen za jednokratnu upotrebu - navodi Rodić.

Naš sagovornik objašnjava i da se takav slučaj proverava samo tako što na link namestite strelicu i pokazaće vam se polje gde ćete videti da to nije normalan, kratak domen kompanije koja "nagrađuje", već lažan sajt koji služi isključivo za obmanu.

- Postoji mogućnost da se, ukoliko kliknete na link, ne desi ništa odmah, nego tek posle nedelju, dve dana. Vodite računa, većina stvari je lako proverljiva- zaključuje Rodić.

Onlajn kupovina

Potrošačima širom sveta omogućena je kupovina najraznovrsnije robe od kuće, sa nekoliko klikova. Internet kupovina nudi razne pogodnosti, zbog čega je sve popularnija, a doba pandemije samo je podstaklo njen razvoj.

Međutim, onlajn šoping se obavlja na globalnom tržištu, gde postoji na hiljade prodavaca čije je poslovanje teško proveriti. A to donosi i veći rizik da ne dobijete ono što ste naručili.

Za kupce, ali i za prodavce postoji rizik od obmane, a dokaz je situacija koja se dogodila u utorak Milošu M. koji je na jednoj domaćoj platformi pristupio kao prodavac.

Kako je objasnio za 24sedam, on je hteo da proda krevet i fotografije predmeta preko jedne oglašivačke platforme.

- Ostavio sam podatke i cenu po kojoj bi prodao, a onda mi je stigla poruka sa broja iz Bosne i Hercegovine u kojoj mladić uredno želi da kupi proizvod i navodi da će mi uplatiti novac na račun - počinje priču Miloš.

Iako u tome nije bilo ničega sumnjivog, mladić je želeo da bude siguran da ne može biti prevaren i predložio da mu novac uplati u pošti, jer momak navodi da je iz Sombora. Međutim on odgovara da "nema" tu mogućnost.

Foto: Privatna arhiva
 

Kroz samo nekoliko minuta sa platforme stiže poruka upozorenja.

Foto: Privatna arhiva
 

- Moguće je da ste, u vezi sa jednim od Vaših postavljenih oglasa, kontaktirani putem whatsapp-a, sa zahtevom da date broj svoje platne kartice kako bi vam bio uplaćen novac. U pitanju je prevara, molimo Vas da ne nasednete - poslato je od tima platforme.

Samo dan ranije, u ponedeljak, pre javljanja potencijalnog kupca, naš sagovornik je od tima iste platforme, takođe, dobio poruku upozorenja. Oni objašnjavaju da je moguće da dođe do obmane i objašnjavaju kako to da spreče.

Foto: Privatna arhiva
 

Međutim, nisu sve internet obmane inspirisane praznicima. Neke se mnogo ozbiljnije bave pričom i nude posao, novi život i blagostanje... a ono što dobijete je prazan bankovni račun i razočaranje.

Posao u Nemačkoj

U februaru ove godine prevaren je bračni par iz Zrenjanina kojem je ponuđen posao u Nemačkoj, uz odličnu zaradu.

Naime, oni su pronašli oglas za posao na jednoj FB stranici, a koja im je delovala istinito. Javila se osoba koja se predstavila kao Tanja iz jedne subotičke agencije za zapošljavanje. Ona je ispričala da je posao u Nemačkoj i da je plaćen između 1.800 i 1.900 evra mesečno. Pobrojani su svi dokumenti koje moraju da pribave, poput papira iz MUP-a, da nikada nisu kažnjavani, da se dogovore oko radnih viza i sve uobičajne stvari koje ne bude nikakvu sumnju.

Ipak, Tanja iz agencije zatražila je bračnom paru da radne biografije pošalju na jednu internet adresu za koju im je ona prosledila link. Kada su otvorili tu internet stranicu traženo je da se osoba registruje preko imejla i Fejsbuk naloga, što su i učinili.

Međutim, nakon što su se prijavili preko Fejsbuk naloga početna stranica ih nije vodila dalje. Kad su pozvali Tanju javio se izvesni Miloš koji se predstavio kao Tanjin suprug. On ju je uveravao da nešto nije u redu sa serverom i da je posredi samo mala tehnička greška koja će biti ubrzo otklonjena. Nekoliko minuta kasnije, kada su hteli da pristupe svojim Fejsbuk profilima, to više nisu mogli da urade. Njihovi profili bili su ukradeni.

Bračni par je kasnije uspeo da sazna šta radi njihov novi oteti alterego. Na ukradenom profilu delovalo je kao da su ona i njen muž profesionalni kladioničari koji zarađuju i do 540.000 evra od igara na sreću, i da vas mogu naučiti ili vam dojaviti kako da odigrate tiket, ako im za to platite.

Bračni par je slučaj prijavio policiji, a utvrđeno je samo da agencija za zapošljavanje koja je nudila posao paru iz Zrenjanina ne postoji.

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti