Slavimo Časne verige: Danas ne kupujte novo odelo i ne idite na put - evo koja su još verovanja!

29.01.2022

05:55

0

Praznik Časne verige apostola Petra posvećen je sećanju na okove o koje je carev namesnik Irod okovao apostola

Slavimo Časne verige: Danas ne kupujte novo odelo i ne idite na put - evo koja su još verovanja!
Časne verige - Copyright Printscreen/YouTube/Kakve su ti misli takav ti je zivot

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Časne verige Svetog apostola Petra, u narodu još poznate i kao Verižnjaci, Verižice, Kuke i verige... Iako ovaj dan nije crveno slovo u verskom kalendaru, reč je o prazniku koji veliki broj porodica u Srbiji slavi kao krsnu slavu.

Praznik Časne verige apostola Petra posvećen je sećanju na okove (verige) o koje je carev namesnik Irod okovao apostola Pavla.

Irod je, prema predanju, Pavla bacio u tamnicu i naredio da stoji okovan između dva vojnika i čeka suđenje. Međutim, noć pred izvođenje na sud, priča kaže, pojavio se anđeo i ti okovi su sami od sebe spali sa svetitelja.

Veruje se da se baš te verige danas čuvaju u Crkvi Svetog Petra u Rimu i da imaju veliku isceliteljsku moć.

Ipak, i u Srbiji je reč o velikoj slavi i prazniku koji poštuju čak i one porodice kojima to nije krsna slava, kako bi ispoštovale i proslavile ime apostola Pavla. Zato i ne čudi veliki broj narodnih običaja i verovanja.

Verovanja i običaji

Narod kaže da od Verižnica (kako se još zove današnji praznik) nastaje blaže vreme, jer Bog usijanim lancima počinje da zagreva zemlju.

U nekim krajevima Srbije još uvek se na današnji dan veoma pazi da niko ne radi nikakve teže poslove, jer će tako simbolično “otežati” lance Svetog Petra.

Stanovništvo sa Kosova i Metohije praznuje današnji praznik kako ne bi bilo kuge, a stočari da bi stoka bila napredna.

Veruje se da na praznik Časnih veriga zveri u šumi ne napadaju ljude jer su ima čeljusti vezane lancima. Sa druge strane, stari će vam reći da na današnji dan nikako ne valja kupovati ili šiti novo odelo, a da će onoga koji to učini udariti grom.

Običaj je i da se na današnji dan lancima "veže" (stavi) kućni prag, i tako dom zaštiti od nečastivih ljudi i sila.

Stara verovanja kažu da na današnji dan ne bi trebalo da idete na put jer se smatra da biste tim činom ostavili dom nebranjenim, odnosno bio bi lakša meta za zle ljude i neprijatelje.

Davnih dana se verovalo da bi u slučaju da danas odete na put dom mogao da udari grom, da se zapali letina ili da stoku zakolju vukovi.

Pošto na Časne verige nije takozvano crveno slovo, danas ne postoje posebne zabrane u pogledu kućnih poslova. Čak je i poželjno da se kuća sredi, da blista, pošto se Sveti Petar inače smatra zaštitnikom doma i porodice.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike