Najmlađi zavisnik od interneta u Drajzerovoj ima samo četiri godine: Trećina pacijenata koji se jave zavisna od onlajn igrica!

28.01.2022

19:00

0

Zvanični podaci kažu da ih je 30-40 odsto od ukupnog broja zavisno od onlajn video-igara

Najmlađi zavisnik od interneta u Drajzerovoj ima samo četiri godine: Trećina pacijenata koji se jave zavisna od onlajn igrica!
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti, koja je poznatija kao Drajzerova, leče se zavisnici od droge, alkohola, kocke, ali i od interneta. U ovoj ustanovi je, prema nezvaničnim podacima, registrovano 23 pacijenata koji se leče od ove vrste zavisnosti.

Program za zavisnike od interneta je otvoren nedavno, a pacijenti nisu na bolničkom lečenju, već dolaze na grupni i individualni rad. 

Prema informacijama do kojih je došao naš portal, najmlađi zavisnik od interneta ima samo četiri godine, a zvanični podaci kažu da ih je 30-40 odsto od ukupnog broja zavisno od onlajn igrica, pa je udeo takvih na lečenju u Drajzerovoj nešto veći.

Među zavisnicima je je najviše tinejdžera i mlađe dece, a kad je reč o lečenju, lakše je tretirati starije pacijente, koji imaju svest o tome kako razdvojiti fikciju od realnosti. Uz to, među pacijentima je znatno više muškaraca - odnos je četiri muške osobe naspram jedne ženske.

Psihološkinja Ljubica Bogetić objasnila je za 24sedam da je kod mlađe dece koja su zavisna od interteta velika odgovornost na roditeljima.

- Roditelji bi trebalo da im ograniče upotrebu interneta. Korišćenje interneta trebalo bi da bude samo jedan deo korišćenja slobodnog vremena, deca moraju da nauče kako da svoje vreme iskoriste kreativno - da izlaze napolje, da idu na sport, da budu aktivna u radionicama koje tu kreativnost podstiču. Bitno je i da deca nauče korisnu upotrebu interneta, da ne bude korišćen samo u svrhu igranja igrica ili gledanja sadržaja koji nisu edukativnog karaktera, samo da bi im prošlo vreme - kaže nam Ljubica Bogetić.

Ljubica Bogetić, Foto: Privatna arhiva
 

Ona ističe i da je internet nešto bez čega danas ne možemo, te je mnogo teže kontrolisati ovu zavisnost.

- Nije ista zavisnost od psihoaktivnih supstanci i od interneta, jer on spada u grupu nehemijskih zavisnosti, kao i kocka, ali razlika je u tome što kocku možemo u potpunosti da izbacimo. Internet ne možemo da izbacimo iz svog života, i onda samo odvikavanje od interneta čak ne podrazumeva da uopšte nemamo kontakt sa internetom, kao kada se odvikavamo od kocke ili alkohola, pa to dodatno otežava proces - objašnjava psihološkinja.

Kako je navela, odvikavanje od interneta je teško kod dece, ali i kod odraslih.

- Teško je svakako. Oni koji rade na internetu i tako provode dosta vremena na njemu koriste ga zbog posla, i to nije problem, ali kada i nakon radnog vremena ostanu na društvenim mrežama i nastavljaju da se dopisuju, tu nastaje problem. Kako bi trebalo da je odrastao čovek potpuno svesno biće, očekuje se da je lakše ovu zavisnost zaustaviti kod njega nego kod deteta, ali nije uvek tako. Deca se jesu rano navikla i postala zavisna od interneta, ali je u nekim slučajevima to čak i lakše iskoreniti kod njih. Sve je individualno - zaključila je psihološkinja za 24sedam.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike