U EU odobren prvi oralni lek protiv kovida: Delotvoran i protiv najnovijih sojeva

27.01.2022

16:07

0

Kliničke studije pokazuju da su pacijenti koji su primili Pakslovid u roku od pet dana od pojave simptoma znatno kreće ostajalni na hospitalizaciji

U EU odobren prvi oralni lek protiv kovida:  Delotvoran i protiv najnovijih sojeva
U.S. Attorneys Office for Utah via AP

Evropska agencija za lekove ( EMA) preporučila je danas uslovno izdavanje dozvole za promet oralnog antivirusnog leka Pakslovid kompanije ”Fajzer Evropa”.

Lek se štoji iz dve aktivne suspstance i dve tablete, a može se koristiti za lečenje kovida-19 kod odraslih kojima nije potreban dodatni kiseonik, a koji su pod povećanim rizikom da bolest postane ozbiljna, navode u EMA.

U pitanju je prvi antivirusni oralni lek koji se preporučuje u EU za lečenje kovida-19, a očekuje se da bude delotvoran kako protiv infekcije delta sojem tako i omikron varijantom virusa korona.

Kliničke studije pokazuju da su pacijenti koji su primili Pakslovid u roku od pet dana od pojave simptoma znatno kreće ostajalni na hospitalizaciji i bez smrtnih ishoda.

U EMA dodaju da je bezbednosni profil leka povoljan, a neželjeni efekti uglavnom blagi uz upozorenje da može da utiče na dejstvo drugih lekova.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug