Đacima produžuju raspust za Sretenje? Nova odluka ima dva scenarija

27.01.2022

11:15

0

Može da se u nekoj meri obuzda korona virus koji deca najviše raznose, ali može da se dogodi da to bude uzrok novog talasa kovida 19

Đacima produžuju raspust za Sretenje? Nova odluka ima dva scenarija
Foto: 24sedam/ J. Vrećo

O tome kako će đaci od ponedeljka ići u školu trebalo biće donesena danas i saopšena sutra, a uporedo sa tim se odlučuje i o tome i da li produžiti mini raspust koji učenicima sleduje za državni praznik Sretenje ili da i tu nedelju nastave onlajn. 

Ova tema pokrenuta je na prethodnoj sednici Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. 

Sretenje je 15. februara, a deca neće ići u školu u utorak i sredu, 15. i 16. februara. Kada bi im se produžio raspust za još tri dana, ponedeljak, četvrtak i petak, u školu bi se vratila 21. februara.

Ipak, sa jedne strane može da se u nekoj meri obuzda korona virus, to jest omikron i grip, koji deca najviše raznose, ali sa druge, može da se dogodi da to bude uzrok novog talasa kovida 19.

Profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, potvrđuje da bi produžetak tog raspusta imao dve strane medalje.

- Postoji razmišljanje da kada bude Sretenje spojimo deci još tri dana, pa da na taj način dobijamo 10 dana da deca ne idu u školu. Roditelji bi bili oduševljeni, napunila bi se zimovališta, skijališta, banje... Šta ćemo onda imati? Posledica toga je novi talas. Dobro je spojiti ako bi se pridržavali mera. Tako bi se napravio jedan presek, kao što smo jednom to uspešno uradili sa gripom. Druga strana medalje je da ljudi odluče da skijaju, posle da se druže bez nepoštovanja mera. To smo već dva puta doživeli. Onda je bolje da nastava bude onlajn - navodi prof. dr Tiodorović i dodaje da je bitna individualna odgovornost roditelja.

U Srbiji danima unazad imamo petocifren broj zaraženih korona virusom na dnevnom nivou, najviše omikron sojem, a još je prisutna i delta. Pored korone, imamo i tri tipa virusa gripa, a da podsetimo, registrovan je i slučaj flurone, istovremena zaraza kod pacijenta i gripom i koronom.

Lekari upozoravaju da broj obolele dece raste, i da samim tim ona pune bolnice.

Prof. dr Tidorović je rekao da su najugroženija predškolska i deca do petog razreda, a prof. dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije otkrio nam je i podatak da je u Vojvodini za prvih nedelju dana škole broj zaražene dece porastao za oko 20 odsto. 

Zato se danas sastaje Tim za škole koji će doneti odluku kako će deca ići u školu od ponedeljka, a kako se saznaje, najverovatnije će sva preći na onlajn, što je bio jedan od predloga Udruženja pedijatara i pre početka drugog polugođa.

BONUS VIDEO:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf