Korona slika Srbije - kovid ambulante pune, a punktovi za vakcinaciju prazni: "Omikron se širi kao požar, milioni će se zaraziti" (FOTO)

20.01.2022

08:35

0

Virus je brži od vakcinacije

Korona slika Srbije - kovid ambulante pune, a punktovi za vakcinaciju prazni: "Omikron se širi kao požar, milioni će se zaraziti" (FOTO)
Kovid ambulanta vakcinacija - Copyright Foto: 24sedam

U Srbiji je u utorak zabeležen rekordan broj zaraženih koronavirusom, pa je od skoro 40.000 testiranih osoba pozitivno njih 18.000, a 26 obolelih je preminulo.

Stručnjaci su potvrdili da je sve više zaraženih novim, omikron sojem. Ovaj soj korone se mnogo brže širi i zbog toga je u ovom epidemijskom talasu rekordan broj zaraženih osoba.

Reporteri našeg portala obišli su beogradske kovid ambulante i punktove za vakcinaciju. Ambulante smo zatekli pune, dok su punktovi bili potpuno prazni.

Epidemiolog Radmilo Petrović objasnio je za 24sedam da će ovaj talas trajati još dva-tri meseca i da bi bilo poželjno da se ljudi vakcinišu.

- Ovo sada je epidemijski talas koji je naglo nastao posle Nove godine i sad će da se širi. Vakcinacija može da se obavi i treba da se obavi, ali o tome je trebalo ranije da mislimo. Vakcina deluje posle nekoliko nedelja, ne deluje odmah, i ona ne može da spreči ovaj talas. Da smo to uradili u većem broju ranije verovatno ne bismo imali ovoliki broj zaraženih. Međutim, nije kasno da se i sada primi vakcina, jer će ovaj epidemijski talas sigurno trajati još dva-tri meseca. Ako neko i ne dobije koronavirus u narednih nedelju-dve i uspe da ga izbegne, svakako treba da se vakciniše jer će mu to značiti kasnije. Po svaki cenu se sada treba vakcinisati - kaže nam dr Petrović.

On naglašava da je omikron mnogo brži od vakcinacije i da zato uspeva tako da se širi.

- Mislim da je koronavirus, naročito omikron, mnogo brži nego bilo koja vakcinacija. Njega možete svakog dana, svakog momenta da dobijete, jer je već svaki treći-četvrti građanin zaražen tim sojem, a uskoro će biti svaki drugi. Ne možemo pobeći od korone, ali možemo usporiti novi epidemijski talas tako što ćemo biti disciplinovani i pridržavati se mera - ističe epidemiolog Radmilo Petrović.

- Biće još većih brojeva od ovih koji smo imali u utorak, jer je broj zaraženih i do pet puta veći od onog što mi otkrijemo. Omikron se širi kao požar, sve ide svojim tokom i biće više miliona zaraženih građana Srbije - kaže on.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike