Hrabra doktorka svesno dala život za svoje pacijente! Umrla je od korone u 41. godini, a imala je tešku životnu priču

19.01.2022

06:40

1

Ana je imala transplantiran bubreg, bila je na imunosupresivnoj terapiji, i imala sve razloge da ne radi u crvenoj zoni

Hrabra doktorka svesno dala život za svoje pacijente! Umrla je od korone u 41. godini, a imala je tešku životnu priču
doktorka ana - Copyright Facebook/zlajabokun

Srbija je potresena smrću dr Ane Čoporde Fišer, anesteziologa u KBC "Zvezdara", koja je preminula od kovida pre dva dana, na svoj 41. rođendan. Ana je 141. lekar u Srbiji kog je ubio kovid, a priča o njoj je priča o neviđenoj žrtvi koju je ova žena svesno izabrala lečeći kovid pacijente, iako je i sama teško bolesna.

Ana je imala transplantiran bubreg, bila je na imunosupresivnoj terapiji, ali i mimo toga, iako je imala sve razloge da ne radi u crvenoj zoni, što joj niko ne bi zamerio, ona se od početka epidemije borila i za živote kovid pacijenata. Kao i za sve druge, kada je radila i u zelenoj zoni, s nekovid pacijentima.

Iza sebe je ostavila supruga i ćerkicu, koju je rodila zahvaljujući čudu, neumornoj veri i golgoti koju je prošla da bi postala majka.

O teretu koji je nosila, 2017. godine sama je napisala tekst.

Uz tešku bolest uspela je da postane majka, jer je tri godine ranije saznala da mora na dijalizu. Iako su joj doktori rekli da je nemoguće da s takvom bolešću ima potomstvo, vantelesna oplodnja uspela joj je iz trećeg pokušaja. Ali borba je tek počinjala. Morala je da prima dijalizu šest puta nedeljno po pet sati. Trudnoća se odmah iskomplikovala.

- Prvi put su mi punktirali stomak i izvukli tri litra tečnosti, posle 12 sati voda se vratila, a onda opet punktiranje i opet tri litra... Jednom kada je došla sestra kako bih primila dijalizu, devojke sa odeljenja su je pitale: "Izvinite, da li je ova trudnica imala saobraćajnu nesreću?" Tako sam izgledala, kao da me je neko u najmanju ruku tukao - rekla je tada, između ostalog, Ana za časopis "Doživeti 100".

Priključili su je na aparate za disanje, a potom joj saopštili da mora da prekine trudnoću kako bi sačuvala glavu. Odbila je. Porođaj je krenuo na samom početku osmog meseca, kada se probudila u lokvi krvi!

- Kao anesteziolog, nikad u operacionoj sali nisam videla toliko krvarenje. Nikad... Noa je rođena 20 minuta kasnije sa lepom ocenom. Moja beba je bila teška 1.950 g i 44 cm dugačka. Posle nekoliko sati došao je neonatolog da mi kaže da je beba počela lošije da diše i da je morao da je intubira i stavi na aparat za veštačko disanje - pričala je Ana, čija devojčica se oporavila.

Smrt ove mlade doktorke je pogodila mnoge, i one koji su je znali i one koji je nisu lično poznavali.

 

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Mondo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike