“Moje srce je još u bolnici među Srbima": Niko tako toplo i iskreno nije pričao o našim vojnicima kao Australijanka Stela!

18.01.2022

14:53

0

"Kad god smo ugledale šajkaču srpskog vojnika, to nam je govorilo da imamo braću i zaštitnike junake", stoji u njenim zapisima

“Moje srce je još u bolnici među Srbima": Niko tako toplo i iskreno nije pričao o našim vojnicima kao Australijanka Stela!
Profimedia

Iako trenutno između Australijanaca i Srba ne cvetaju ruže, od kako je najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću ukinuta viza i onemogućeno učešće na Australijan openu, ljubav među nama nije uvek bila na "klimavim nogama".

Naime, Stela Majls Franklin, koja će  kasnije postati jedna od najpoznatijih književnica, jedan deo Prvog svetskog rata provela je na Solunskom frontu i niko ni pre ni posle nije “tako toplo i iskreno” pisao o Srbima kao što je to učinila ona.

Od jula 1917. do februara 1918. radila je kao kuvarica i negovateljica pri “Bolnici škotskih žena”, a kako je od svih Saveznika najviše kontakta imala sa Srbima o njima je ostavila predivne zapise koje je kasnije objavila u knjizi “Šest meseci među Srbima”.

Delove njenih impresija danas je moguće pronaći i u knjizi "Veliki dani Srbije 1914-1918", a evo nekoliko najznačajnijih Stelinih zabeleški o srpskim vojnicima:

- Kad god smo ugledale šajkaču srpskog vojnika, to nam je govorilo da imamo braću i zaštitnike junake. Prvi put sam srela Srbe u tramvaju i bila sam oduševljena kako jedino oni ustupaju mesto ženama, a meni su se uvek obraćali sa: “Sestro, izvolite!”;

- Vojislav, bled i iznuren malarijom kazivao mi je da ih je majka poslala petoricu u rat i ako bude sreće, vratiće se četvorica;

- Milan je bio šofer i bio je rođeni džentlmen, lep, uredan, sa divnim manirima. Osmehom je razoružavao i svaka “sestra” bi se osećala kao grofica kada bi je pozdravio;

- Podnarednik Miša Radoičić je svetiljkom sačekivao svoje “sestre” kad bi se vraćale vozom iz Soluna gde su provodile slobodno veče jednom nedeljno. Ja sam se osećala kao princeza pod njegovom dostojanstvenom zaštitom;

- Imala sam sreću da mi je šef bio pukovnik Čedomir Đorđević, hirurg. Bio je veoma ljubazan, pristupačan, kao i svi Srbi, često smo razgovarali na nekoliko jezika. Pozvao me je na slavu, Aranđelovdan, posle rata.

O tome koliko je buduća slavna književnica zavolela Srbe govori i ovaj podatak. Zbog teške malarije, Stela je na kraju morala da napusti front. Vratila se u London na lečenje, ali je u svojim pismima zapisala: “Moje srce je još u bolnici među Srbima, koji su me zadužili pažnjom i zahvalnošću za ono što sam im pružila”.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi