"Srpska vojska u Prvom svetskom ratu nije ubila nijednog zarobljenika": Mi smo potomci velikih ljudi

11.11.2021

12:26

0

"Austrougarska je bila osam puta veća od Srbije, ali smo ih toliko tukli da su morali da pozovu Nemce u pomoć", navodi Marković

"Srpska vojska u Prvom svetskom ratu nije ubila nijednog zarobljenika": Mi smo potomci velikih ljudi
profimedia-0288951786 - Copyright Profimedia

Danas se u Srbiji i širom sveta nizom manifestacija obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Dan primirja kao državni praznik ustanovljen je u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u francuskom gradu Kompjenu, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u 11 sati potpisano primirje u Prvom svetskom ratu, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.

Istoričar Predrag Marković, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao je da je to jedini praznik u Srbiji koji delimo sa celim svetom.

"On se obeležava u zemljama Komonvelta. Kao što mi nosimo Ramondu, Britanci nose mak, koji simbolizuje polja maka u Flandriji. Kada smo bili ne samo deo sveta koji je pobedio, nego deo najhrabrijih, najuspešnijih armija na svetu", rekao je Marković.

Natalijina ramonda je, kaže Marković, cvet koji ne može da propadne, kao i naš narod.

"Divan simbol i imamo svoj, Nismo uzeli mak. Cvetu treba kap vode, a nama kap slobode", napominje Marković.

Prema njegovim rečima, srpska vojska je načela kraj rata.

"Ona je svojim udarom 15. septembra prva koja je probila frontove. Mi smo ti koji su započeli kraj rata", dodaje Marković.

Povlačenje preko Albanije je, ukazuje, čudesan događaj.

RTS printscreen
Predrag Marković

 

"To je vrlo redak događaj. Da država bude pregažena, a da sačuvamo vrednost dinara. Dinar je imao zlatnu podlogu, za razliku od krune. Mi smo uspeli da kao zemlja koja nema teritoriju sačuvamo valutu", kaže Marković.

Srpski vojnik je bio gladan, u opancima, voli svoju zemlju.

"Ceo narod se borio za isti cilj. Taj narod je ostao u svetloj uspomeni jer nije bilo izdajnika. Srpska vojska nije ubila nijednog zarobljenika. Zarobili smo po 50.000 ili 60.000 ljudi u velikim bitkama i nijedan nije streljan. Oficiri su nosili sablje zarobljene", ističe Marković

Prvi svetski rat je Veliki rat zbog veličine koju smo pokazali.

Vikipedia
 

"Nikada tako mala zemlja nije postigla tolike pobede. Austrougarska je bila osam puta veća od Srbije, ali smo ih toliko tukli da su morali da pozovu Nemce u pomoć", navodi Marković.

Marković dodaje da se oko broja žrtava vodi rasprava, i da različite procene govore da je Srbija izgubila između 700.000 i milion i 200.000 stanovnika.

"Otprilike je pola miliona Srba razlika u procenama. To su najveći gubici ikad koje je neka država pretrpela. Ta brojka, kolika god da je, kad se stavi u odnos sa brojkom Srbije od pre 1912. godine, koja je mnogo manja od Srbije 1914. godine", navodi Marković.

Navodi da smo mi, ali i najbolji među Slovencima i Hrvatima smatrali da je Jugoslavija bila jedini put. 

Wikipedia
 

Svet, kaže, nije bio isti posle Velikog rata jer je ženska emancipacija odlično napredovala zbog rata, jer je 30 miliona žena nastavilo da radi posle Prvog svetskog rata i nisu htele da se vrate kući.

"Amerika je nenačeta. Rat je zadao udarac evropskom prestižu. Svet se potpuno promenio. Četiri carevine su pale u Evropi, pala je Austrougarska, Rusija, Nemačka i Turska, to je neverovatan događaj", smatra Marković.

Smatramo da je Francuska najviše pomogla, pomagala je Rusija koliko je mogla.

"Ali, najviše smo pomogli sami sebi. Nametnuli smo se. Niko nije računao na tu vojsku i da će iz albanskih gudura da izađe tolika vojska i toliki narod. Dobrovoljci u Srbiji su činili jedno 15 do 20 posto vojske", ukazuje Marković.

Ne smemo da zaboravimo vojvode, Nadeždu Petrović, engleske bolničarke.

Nadežda Petrović / Wikipedia
Nadežda Petrović

"Svaki naš pradeda je bio heroj u tom ratu, svaka žena. Zamislite kakve su te žene heroine koje su sačuvale porodice, sedam godina same", ističe Marković.

Naša zemlja je, dodaje, posle Balkanskih ratova bila iscrpljena, ali je imala spremnu vojsku.

"Srbija se demografski brzo oporavila, već je 1922. godine prestignut broj stanovnika iz 1910. jer je imala ogroman natalitet, ali je duhovno udarac bio strašan", navodi Marković.

Možemo, navodi, da budemo ponosni.

"Mi smo potomci velikih ljudi, mi smo mala zemlja velikih ljudi", zaključuje Marković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS/24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike