Čeka li srpske turiste u Bugarskoj Noletova sudbina!? Bugari stavljaju Srbiju na crvenu listu!

17.01.2022

19:40

0

Srbija će od 19. januara biti na crvenoj listi Bugarske

Čeka li srpske turiste u Bugarskoj Noletova sudbina!? Bugari stavljaju Srbiju na crvenu listu!
Pixabay

Srbija će od 19. januara biti na crvenoj listi Bugarske. Ovo znači da će najvećem broju državljana Srbije biti potpuno zabranjen ulazak u Bugarsku čak i ako su turisti, navodi se na stranici ambasade Srbije u Bugarskoj.

- Ulazak u Bugarsku biće dozvoljen samo određenim kategorijama lica, navedenim u tačkama 4.3. i 5. Naredbe, u koje ne spadaju lica koja u Bugarsku dolaze kao turisti, osim putnika u tranzitu, tj. onih koji preko Bugarske teritorije, bez zadržavanja, putuju do treće zemlje - piše na stranici.

Dodaje se da će deca do 12 godina moći će da ulaze bez kovid dokumenata, a deca od 12 do 18 godina – sa negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata.

- Sportisti i lica koja dolaze iz poslovnih razloga moći će da ulaze na osnovu specijalne dozvole bugarskog ministra zdravlja - piše na stranici i dodaje se da dozvolu za njih treba da obezbedi organizator takmičenja, odnosno poslovni partner, preko resornog ministra.

Profimedia/Pixabay
 

Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turustičkih agencija kaže za 24sedam da se procenjuje da je do sada otprilike 1000 naših građana posetilo Bugarsku kao i da je taj broj ove godine manji zbog korone.

- Oni koji su već tamo, oni će se normalno vratiti u Srbiju. Oni koji bi trebalo da idu, neće moći da idu. Poprilično je jednostavno. Tek na kraju sezone se izvlače podaci o tome koliko je bilo naših turista u Bugarskoj. Ali možemo da pretpostavimo da ih do sada ima otprilike 1.000, ne više od toga. Neka prognoza je bila da će ih biti još par hiljada u narednom periodu, međutim nisu to toliko veliki brojevi - kaže Seničić.

Takođe, Seničić naglašava da agencije imaju obavezu 15 dana od momenta kada ne može da se realizuje aranžman da vrate novac.

- Tu očekujemo probleme jer je jedan deo tih aranžmana već plaćen. Videćemo kako će se Bugari postaviti u toj priči, ali nije to toliko veliki broj ljudi da će prouzrokovati veliki problem - kaže Seničić.

BONUS VIDEO

24sedam TV

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi