Čeka li srpske turiste u Bugarskoj Noletova sudbina!? Bugari stavljaju Srbiju na crvenu listu!

17.01.2022

18:40

0

Srbija će od 19. januara biti na crvenoj listi Bugarske

Čeka li srpske turiste u Bugarskoj Noletova sudbina!? Bugari stavljaju Srbiju na crvenu listu!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Srbija će od 19. januara biti na crvenoj listi Bugarske. Ovo znači da će najvećem broju državljana Srbije biti potpuno zabranjen ulazak u Bugarsku čak i ako su turisti, navodi se na stranici ambasade Srbije u Bugarskoj.

- Ulazak u Bugarsku biće dozvoljen samo određenim kategorijama lica, navedenim u tačkama 4.3. i 5. Naredbe, u koje ne spadaju lica koja u Bugarsku dolaze kao turisti, osim putnika u tranzitu, tj. onih koji preko Bugarske teritorije, bez zadržavanja, putuju do treće zemlje - piše na stranici.

Dodaje se da će deca do 12 godina moći će da ulaze bez kovid dokumenata, a deca od 12 do 18 godina – sa negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata.

- Sportisti i lica koja dolaze iz poslovnih razloga moći će da ulaze na osnovu specijalne dozvole bugarskog ministra zdravlja - piše na stranici i dodaje se da dozvolu za njih treba da obezbedi organizator takmičenja, odnosno poslovni partner, preko resornog ministra.

Profimedia/Pixabay
 

Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turustičkih agencija kaže za 24sedam da se procenjuje da je do sada otprilike 1000 naših građana posetilo Bugarsku kao i da je taj broj ove godine manji zbog korone.

- Oni koji su već tamo, oni će se normalno vratiti u Srbiju. Oni koji bi trebalo da idu, neće moći da idu. Poprilično je jednostavno. Tek na kraju sezone se izvlače podaci o tome koliko je bilo naših turista u Bugarskoj. Ali možemo da pretpostavimo da ih do sada ima otprilike 1.000, ne više od toga. Neka prognoza je bila da će ih biti još par hiljada u narednom periodu, međutim nisu to toliko veliki brojevi - kaže Seničić.

Takođe, Seničić naglašava da agencije imaju obavezu 15 dana od momenta kada ne može da se realizuje aranžman da vrate novac.

- Tu očekujemo probleme jer je jedan deo tih aranžmana već plaćen. Videćemo kako će se Bugari postaviti u toj priči, ali nije to toliko veliki broj ljudi da će prouzrokovati veliki problem - kaže Seničić.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike