Deca su najmanje zaštićena od omikrona! Pedijatri Srbije upozoravaju: Odložiti povratak u škole

17.01.2022

09:29

0

Polazak u školu na klasičan način trebalo bi odložiti naredne dve nedelje dok ne budemo imali iole bolji uvid u tok dve aktuelne epidemije, smatraju iz Udruženja pedijatara Srbije

Deca su najmanje zaštićena od omikrona! Pedijatri Srbije upozoravaju: Odložiti povratak u škole
Profimedia

S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji i karakteristike omikron soja kovid infekcije koji se mnogo brže širi i u većoj meri nego prethodni sojevi zahvata i decu, Udruženje pedijatara Srbije (UPS) preporučuje da se polazak u školu na klasičan način odloži ili da se nastava organizuje „online“.

Stav Udruženja pedijatara Srbije prema načinu organizovanja nastave, od početka pandemije bio je da nastavi "uživo", odnosno održavanju časova u školi treba dati prednost u odnosu na "online" koncept, kad god je to moguće.

Ovaj stav, navode pedijatri Srbije u saopštenju, formiran je na osnovu analize epidemioloških prilika, karakteristika prethodnih sojeva kovid infekcije kod dece i preporuka evropskih pedijatrijskih udruženja i Svetske zdravstvene ornganizacija (SZO).

Imajući u vidu da se epidemiološka situacija u populaciji dece vrlo brzo menja nagore i da je karakteriše masovnost zaražavanja od omikron soja korona virusa, ali i udruženost sa pretnjom od zaražavanja virusom gripa – UPS smatra da bi početak škole na klasičan način („povratak u klupe“) izvesno rezultirao ogromnim brojem novozaražene i većim brojem hospitalizovane dece, uz podsećanje da klinički tok i ishod infekcije omikronom još uvek nisu do kraja poznati.

S obzirom na to da je obuhvat vakcinacijom onih grupa kod kojih je vakcina odobrena i preporučena (deca starija od 12 godina) samo simboličan, te da vakcina za mlađe od 12 godina u Srbiji još nije registrovana, pedijatri Srbije smatraju da su đaci u ovom trenutku najnezaštićenija grupa.

- Deca mlađa od 12 godina nisu vakcinisana, a omikron soj se u ovoj populaciji širi jednako brzo kao i među odraslima. U ovim okolnostima, odluka da im se nametne i obaveza da odlaze u kolektiv i pohađaju nastavu na klasičan način predstavlja izlaganje nezaštićene i osetljive populacije velikom riziku od zaražavanja kovidom, gripom ili obema infekcijama. Takva odluka je, prema mišljenju Udruženja pedijatara Srbije, sa medicinskog aspekta problematična - navode pedijatri Srbije.

Polazak u školu na klasičan način trebalo bi odložiti naredne dve nedelje dok ne budemo imali iole bolji uvid u tok dve aktuelne epidemije, smatraju iz Udruženja pedijatara Srbije.

Takođe, iz ovog udruženja ponovo apeluju na sve odrasle koji se nisu vakcinisali da to učine, kao i da vakcinišu decu stariju od 12 godina. To je, podsećaju, najbolji način da se umanji mogućnost zaražavanja, ali i najbolji način da i stariji i deca budu zaštićeni od teških oblika kovida-19.

Bonus video:

24sedam TV

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti