Korona presek: Blagi pad zaraženih i preminulih!

15.01.2022

14:12

0

Najnovije informacije o kovidu u našoj zemlji

Korona presek: Blagi pad zaraženih i preminulih!
Najnovija vest Korona - Copyright 24sedam

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 29.365 osoba, od kojih je pozitivno 12.559 njih, dok je nažalost 19 osoba preminulo.

Na respiratorima je 88 pacijenata.

Juče je u Srbiji kovid potvrđen kod 12.721 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 23 pacijenta, dok su na respiratoru bile 103 osobe. Tom prilikom testirano je 31.540 osoba.

Nagli porast broja novozaraženih od korone je očekivan i logičan zbog činjenice da su dozvoljena okupljanja tokom novogodišnjih praznika, ocenio je za Prvi program Radio Beograda imunolog i biolog dr Sergej Tomić iz Instituta za primenu nuklearne energije.

Naveo je da se ne može sa sigurnošću reći koja je varijata virusa u Srbiji dominantna, ali je izvesno da su najzastupljeniji aktivni sojevi omikron i delta.

Podaci pokazuju da se Omikron soj, 3 do 6 puta brže širi od Delta soja, što i doprinosi razvoju pandemije. Tomić ističe da se novi sojevi javljaju na dnevnom nivou, i da se neki od njih zapaze tek kada se prošire u populaciji.

Naučni saradnik INEP-a objašnjava da Omikron ima značajno više mutacija i da zbog toga lakše zaobilazi "prvu liniju odbrane", odnosno neutrališuća antitela stečena prethodnim zaražavanjem ili vakcinacijom. Zbog toga se i ne može isključiti ponovno zaražavanje, ali sa blažom kliničkom slikom koja, generalno, zavisi od ukupnog imunskog odgovora organizma.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike