Ceo svet je ovo čekao! Objavljena velika analiza: Ovo je početak kraja pandemije, ovako ćemo ubuduće živeti sa kovidom

15.01.2022

12:44

0

Da li smo, stvarno, na pragu nove ere kovida i šta će to značiti za naše živote?

Ceo svet je ovo čekao! Objavljena velika analiza: Ovo je početak kraja pandemije, ovako ćemo ubuduće živeti sa kovidom
Pixabay

Bolest prelazi u endemsku fazu, vakcinacija će ubuduće biti neophodna samo za najugroženije, a paralelna pojava gripa i kovida ne znači nužno katastrofu.

Ko još u protekle dve godine nije postavio pitanje "Da li je pandemija konačno gotova?" ili "Kada ćemo konačno moći da nastavimo sa normalnim životom?" Tako započinje velika analiza BBC-jevog novinara specijalizovanog za zdravstvene i naučne teme Džejmsa Galagera, koji odmah navodi da je on postavio oba spomenuta pitanja, pa nastavlja da bi odgovor na njih mogao biti isti: "Veoma uskoro'.

Sve je snažnije uverenje da omikron Veliku Britaniju gura ka samoj završnici pandemije. Ali, šta sledi nakon toga? Virus neće magično nestati. Umesto toga, moraćemo da se naviknemo na novu reč - "endemski", što zapravo znači da kovid definitivno ostaje s nama.

Da li smo, stvarno, na pragu nove ere kovida i šta će to značiti za naše živote?

- Skoro da smo tamo, ovo sada je početak kraja, barem u Ujedinjenom Kraljevstvu - smatra profesor Džulijan Hiskoks, šef katedre za infektivne bolesti i globalno zdravlje na Univerzitetu u Liverpulu.

- Mislim da će nam se životi tokom 2022. gotovo u potpunosti vratiti na ono kakvi su bili pre pandemije.

Ono što se menja je naš imunitet. Novi korona virus pojavio se pre dve godine u kineskom gradu Vuhanu i tada smo bili ranjivi. Bio je to potpuno nov virus sa kojim naši imuno sistemi nisu imali dodira, a nismo imali ni vakcine ni lekove koji bi pomogli u borbi sa njim.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner)
 

Rezultat je bio kao da je neko aktivirao bacač plamena u fabrici vatrometa. Kovid se svetom proširio eksplozivno, ali požar koji je izazvao ne može doveka goreti istim intenzitetom.

Od početka su postojale dve opcije - ili ćemo ugušiti kovid, kao što je to bio slučaj sa ebolom u zapadnoj Africi, ili će se sam primiriti ali i ostati sa nama dugoročno i pridružiti se čitavom nizu endemskih zaraza - od obične prehlade preko HIV-a, boginja i malarije do tuberkuloze - koje su uvek prisutne.

Neizbežna opcija

Za mnoge je ova druga opcija - s obzirom da je reč o virusu koji se širi vazduhom, i to i pre nego se kod zaraženih pojave simptomi - od početka bila neizbežna.

- Endemičnost je upisana u ovaj virus - kaže dr Elisabeta Gropeli, virološkinja sa Univerziteta Sent Džordž u Londonu.

- Vrlo sam optimistična. Uskoro ćemo biti u situaciji da virus cirkuliše, vodićemo računa o zaštiti najugroženijih dok ćemo za sve ostale koji se zaraze to prihvatiti. Prosečnoj osobi neće se dogoditi ništa - pojasnila je ona.

Epidemiolozi, koji proučavaju širenje bolesti, neku zarazu najčešće smatraju endemskom kada je njeno širenje konzistentno i predvidljivo, kada nema iznenadnih eksplozija "slučajeva" kakve smo gledali u raznim talasima ove pandemije.

Profimedia
 

Profesorka Azra Gani, epidemiološkinja sa londonskog Imperijal koledža, kaže da izraz "endemski" podrazumeva život sa kovidom, ali bez restrikcija. Ona smatra da ćemo do toga doći "vrlo brzo".

- Deluje da je prošlo mnogo vremena do ove faze, ali od početka vakcinacije proteklo je samo godinu dana i već smo zbog toga slobodniji nego ranije - rekla je Gani, a prenosi "Jutarnji list".

Jedino što bi moglo da poremeti ovakav razvoj situacije je pojava neke nove varijante korona virusa koja bi mogla da preuzme dominaciju nad omikronom i pritom izazove značajno teže kliničke slike.

Važno je reći, napominje Gani, da ako je zaraza endemska to ne znači nužno da je bolest blaga.

- Imamo neke stvarno opasne, smrtonosne zarazne bolesti koje smatramo endemskim. Boginje su bile endemske vekovima, ali su svejedno ubile trećinu svih zaraženih. Malarija je endemska pa svake godine izazove 600.000 smrtnih slučajeva - upozorila je Gani.

Manje smrtonosan

Kada je reč o kovidu, već su vidljivi znaci da on postaje manje smrtonosan kako vreme prolazi a ljudski organizmi se "upoznaju" sa virusom i "uče" kako da se izbore sa njim.

U Britaniji građani su pregurali kampanju vakcinacije, buster vakcinu i četiri talasa različitih varijanti istog virusa.

- Kada omikron bude gotov, imunitet u Ujedinjenom Kraljevstvu biće visok, i to barem neko vreme - smatra profesorka Elenor Rajli, imunološkinja sa Univerziteta u Edinburgu.

Tanjug/Leon Neal, Pool via AP
 

Ali, visoka stopa zaraze dolazi sa visokom cenom. U Britaniji je preminulo više od 150.000 ljudi. Ali zaraza je ostavila i zaštitu u našim imuno sistemima, navodi novinar BBC. Taj imunitet će s vremenom slabiti tako da treba očekivati da ćemo od kovida obolevati i u budućnosti, ali i da će šanse da dobijemo teži oblik kovida biti sve slabije.

Profesor Hiskoks, inače član specijalne grupe britanske vlade za nove respiratorne viruse, kaže da to znači da ogromna većina zaraženih u budućnosti neće imati većih problema.

Bonus video:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji list

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti