Srpski imunolog upozorava: Nema dovoljno podataka da omikron izaziva blažu kliničku sliku

14.01.2022

22:55

0

Podaci pokazuju da se Omikron soj, 3 do 6 puta brže širi od Delta soja, što i doprinosi razvoju pandemije

Srpski imunolog upozorava: Nema dovoljno podataka da omikron izaziva blažu kliničku sliku
Tan2022-1-13_21222382_5 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Nagli porast broja novozaraženih od korone je očekivan i logičan zbog činjenice da su dozvoljena okupljanja tokom novogodišnjih praznika, ocenio je za Prvi program Radio Beograda imunolog i biolog dr Sergej Tomić iz Instituta za primenu nuklearne energije.

Naveo je da se ne može sa sigurnošću reći koja je varijata virusa u Srbiji dominantna, ali je izvesno da su najzastupljeniji aktivni sojevi omikron i delta.

Podaci pokazuju da se Omikron soj, 3 do 6 puta brže širi od Delta soja, što i doprinosi razvoju pandemije. Tomić ističe da se novi sojevi javljaju na dnevnom nivou, i da se neki od njih zapaze tek kada se prošire u populaciji.

Naučni saradnik INEP-a objašnjava da Omikron ima značajno više mutacija i da zbog toga lakše zaobilazi "prvu liniju odbrane", odnosno neutrališuća antitela stečena prethodnim zaražavanjem ili vakcinacijom. Zbog toga se i ne može isključiti ponovno zaražavanje, ali sa blažom kliničkom slikom koja, generalno, zavisi od ukupnog imunskog odgovora organizma.

Uprkos pojedinim podacima koji pokazuju da omikorn varijanta češće napada gornje disajne puteve, odnosno da ređe izaziva upalu pluća, Tomić upozorava na oprez jer - kako kaže, nema još dovoljno naučnih podataka koji bi mogli da ukažu na težinu kliničke slike osoba zaraženih tim sojem.

Posebno, jer bi trebalo imati u vidu da Omikron ne mora da izazove lakšu kliničku sliku kod svih pozitivnih osoba.

Tomić kaže da o deltakron varijanti korona virusa trenutno nema mnogo podataka - ne zna se da li je to pravi soj ili greška u interpretaciji sekvenciranja. Naglašava da je, u tom smislu, važna provera pouzdanosti informacija.

- Dalji tok pandemije se ne može predvideti - očekuje nas, i prema informacijama SZO, neizvestan period u kome je važno da svaki pojedinac brine o sopstvenom zdravlju - pre svega kroz pridržavanje i poštovanje mera i vakcinaciju - zaključuje dr Sergej Tomić, uz uverenje da će i ova godina će biti u znaku borbe protiv Korone.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike