Ministarstvo za zaštitu životne sredine najavilo izgradnju reciklažnih regionalnih centara: "Ova godina će biti u znaku ekologije"!

03.01.2022

13:04

0

Ova godina je prekretnica baš zbog izgradnje prvih regionalnih reciklažnih centara

Ministarstvo za zaštitu životne sredine najavilo izgradnju reciklažnih regionalnih centara: "Ova godina će biti u znaku ekologije"!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Ministarstvo zaštite životne sredine najavilo je građanima da će se raditi na unapređenju kanalizacijonih mreža, kako bi postrojenja radila u punom kapacitetu, ali i da bi se pospešio život građana u nerazvijenim sredinama.

Navodi se i da je za narednu godinu planirana i izgradnja reciklažnih regionalnih centara u Srbiji.

- Pre nekoliko dana potpisali smo ugovore za osam regionalnih centara, najmodernijim po svim standardima, a prva četiri će u martu biti na međunarodnim tenderima, kako bi se izabrali izvođači radova, pa pokrenula sama gradnja- kazala je resorna ministarka Irena Vujović.

Dodala je da su prva četiri regiona u kojima će biti izgađeni regionalni centri Valjevo, Sombor, Nova Varoš i Duboko Užice.

Unapređnju zaštiti životne sredine umnogome doprinosi, navodi se, i to što Srbija usklađuje zakonske okvire sa standardima i pravnim tekovinama EU.

Navela je da tokom 2021. godine doneto sedam novih zakona, kao i mnogo uredbi i strategija, koje unapređuju ekološka pitanja u zemlji.

Ministarka je istakla je jedan od rezultata usklađenosti Srbije sa zakonskim okvirom EU novootvoreno poglavlje 27 i ocenila da se sve mere u Srbiji donose kako bi se životni standard i zaštita životne sredine podigli na viši nivo.

Na nivou Vlade Srbije budžetom za 2022. godinu izdvojena su rekordno visoka sredstva od 36,4 milijarde dinara, dok je 24,4 milijarde opredeljeno kroz budžet Ministarstva.

- To nam daje mogućnost da nastavimo sa svim merama koje su u ovoj godini dale dobar rezultat. U narednoj godini ćemo povećati sredstva za podršku građanima da zamene individualna ložišta, kao i za podršku kupovini eko vozila. Nastavićemo da zatvaramo i saniramo nesanitarne deponije, da rešavamo problem istorijskog opasnog otpada, da pošumljavamo i sufinansiramo održavanje zaštićenih područja - istaknuto je iz Ministarstva.

Ova godina je prekretnica baš zbog izgradnje prvih regionalnih reciklažnih centara, kao i prečistača otpadnih voda i kanalizacione mreže.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike