Građevinski fakultet uvodi novi smer: Geoinformatika dostupna od sledeće jeseni

15.11.2020

16:49

0

Autor: M.V.

Na tom novom studijskom program biće angažovani predavači s nekih od najprestižnijih univerziteta iz sveta

Građevinski fakultet uvodi novi smer: Geoinformatika dostupna od sledeće jeseni
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, u okviru nove akreditacije, uvešće novi studijski program – geoinformatiku i očekujemo da će on iduće jeseni biti hit među svršenim srednjoškolcima, najavio je dekan ove ustanove prof. dr Vladan Kuzmanović.

On je istakao da su do sada geodezija i geoinformatika bile spojene, ali, imajući u vidu razvoj nauke u ovoj oblasti, odlučeno je da je sada pravi trenutak da osnuju nov studijski program.

– Geoinformatika je nauka i tehnologija koja razvija i koristi infrastrukturu informacionih nauka za rešavanje problema geografije, kartografije, geonauke i srodnih grana, bavi se analitičkim programiranjem prostorno-vremenskih procesa i koristi se za upravljanje geoprostornim podacima – objasnio je dr Kuzmanović.

Predavači sa stranih fakulteta

Na tom novom studijskom program biće angažovani predavači s nekih od najprestižnijih univerziteta iz sveta, najavio je on.

Građevinski fakultet će, kako je rekao, u narednoj školskoj godini reorganizovati i modernizovati studije i od školske 2021. godine prelazi na studijski program tri godine osnovnih i dve godine master studija, s novim predmetima i tehnologijama aktuelnim u svetskom građevinarstvu.

– Glavni razlog je što su se studenti zasitili, imali smo sve manje kandidata i fakultet je važio za izuzetno težak. Pored toga, smatramo da ne može inženjer za pet godina studija da nauči sve ono što će mu zatrebati tokom karijere.

Princip je da nauči ono što će mu trebati u prvih pet do 10 godina rada, a potom će morati da se usavršava u skladu sa promenama koje se budu dešavale u poslu kojim se bavi, objasnio je Kuzmanović i dodao da je nastava na Građevinskom fakultetu organizovana od početka pandemije organizovana tako da se sve vežbe i deo predavanja za najzahtevnije predmete odvijaju uživo, a deo predavanja onlajn, ali interaktivno.

– Mislim da ćemo bez obzira na sve od naših studenata napraviti dobre inženjere – zaključio je dekan ovog fakulteta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike