Otkrivamo: Srpska deca su u kandžama strašne fobije

05.08.2021

08:15

0

Autor: Milica Vujović

Poremećaj u vezi sa školom zaista postoji i veliki broj učenika suočava se sa tim problemom, upozoravaju psiholozi

Pixabay

Fobija od škole zaista postoji i veliki broj dece suočava se sa tim problemom, upozoravaju psiholozi. A, kako kažu, to stanje straha i odbojnosti ponekad može biti toliko jako da se manifestuje simptomima koji su karakteristični za grip ili infekciju nekim drugim virusom.

Za tačno 28 dana svi đaci u Srbiji ponovo će sesti u školske klupe. Iako taj polazak ili povratak u školu nakon raspusta predstavlja događaj koji brojni mališani iščekuju sa nestrpljenjem, kod sve većeg broja dece javljaju se strah i fobija od škole.

To je za 24sedam obelodanila školski psiholog Tatjana Milutinović, koja je istakla da strah prouzrokuje jaku nelagodnost, sa kojom mališani često ne znaju kako da se izbore.

Školski psiholog Tatjana Milutinović, Promo/T.Milutinović

– Takav strah najčešće se javlja kod dece nižih razreda, posebno kod prvaka koji se prvi put susreću sa školom i osećaju strah od odvajanja od roditelja. Ipak, sve češći su primeri da i deca starijeg uzrasta doživljavaju odbojnost prema školi, što je svakako jedna od posledica pandemije koronavirusa i čestog menjanja načina praćenja nastave. Ta fobija može da se ispolji povremeno, a neretko i svakodnevno – kaže ona.

– Najveću brigu kod mališana izaziva strah od loših ocena, kao i strepnja da će ponavljati, da neće upisati srednju školu koju žele ili da sa vršnjacima i nastavnicima neće uspostaviti dobar odnos. Takođe, prisutna je i briga o negativnoj kritici, zbog čega deca izbegavaju usmeno odgovaranje pred razredom. Ponekad su u toliko teškom stanju da sumnjaju i preispituju sopstvene vrednosti i sposobnosti – objašnjava ona.

Simptomi

U takvim situacijama, kaže Milutinovićeva, može se javiti niz fizičkih manifestacija.

Ilustracija, Profimedia

– Fobija je intenzivno i dugotrajno osećanje straha i nelagodnosti od predmeta, osoba i okolnosti. Strah je funkcionalna emocija koja predstavlja normalan odgovor na stvarno opasne okolnosti i prilagođavanje na nastale situacije, dok fobija ima težnju da parališe organizam. Školska fobija je posebna grupa i javlja se češće kod devojčica – precizira ona.

– Dete ima želju da ide u školu, i to je osnovna razlika od onih dečjih pokušaja da izbegnu nastavu jer im je dosadna. U ovim situacijama, nerazuman strah je toliko jak da dete ne zna da izađe na kraj sa njim. Neki od prvih simptoma su lupanja srca i uznemirenost. Mogu se javiti i bolovi u stomaku, povraćanje, glavobolja, temperatura, prekomerno znojenje, pa i vrtoglavica, zbog čega ostaju kod kuće i propuštaju nastavu – navodi psiholog, i dodaje da sve te tegobe nestaju u porodičnom okruženju, tokom vikenda, praznika i raspusta.

Pojedina deca podložnija

Praksa je pokazala da se patološki strah mahom javlja kod stidljive, zatvorene, plašljive i nesigurne dece.

Ilustracija, Profimedia

– Takva deca su preosetljiva na kritiku, potcenjuju sebe i nedostaju im socijalne i komunikacione veštine. Okidač za fobiju od škole može biti neki stresni događaj, poput ruganja vršnjaka, verbalnog ili fizičkog zlostavljanja u školi. Može se javiti i kod dece koja prolaze kroz neki težak period, kao što je razvod roditelja ili smrt člana porodice. Svakako, osnovno je da se utvrdi uzrok straha, kako bi detetu moglo da se pomogne – objašnjava ona.

Pratite ponašanje deteta

Ono što bi svaki roditelj trebalo da uradi, kako je ranije objasnila psiholog Aleksandra Janković, jeste da prati i osluškuje svaku promenu kod deteta.

Aleksandra Janković, Printscreen/Youtube /Novo Jutro

– Često su i neki znaci koji nam se čine bezazlenim simptomi i alarm da se nešto dešava sa detetom. Povlačenje u sebe, izbegavanje razgovora, neraspoloženost, promena ponašanja, stila, frizure, sve to nam pokazuje da se u životu mladih dešava nešto sa čime ne mogu da se sami izbore – poručila je ona.

Pročitajte još
– Možda je u pitanju ljubavna patnja, loša ocena, a možda su zakoračili u loše društvo ili su doživeli neku vrstu nasilja. Tu roditelji moraju da deluju, a najbolja preventiva je razgovor o pravim sisitemima vrednosti – zaključila je Jankovićeva.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti