Dr Šekler kaže da će indijski soj sigurno doći u Srbiju: “Podseća više na grip, ali je obično manje patogen”

22.06.2021

19:14

0

Autor: M.Vu

Naš virusolog je rekao da novi, indijski soj koronavirusa više podseća na grip, i da su mu simptomi blaži, iako je lakše prenosiv

Printscreen/Youtube/Forum Tv

Virusolog Milanko Šekler rekao je danas da novi, indijski soj koronavirusa više podseća na grip, i da su mu simptomi blaži, iako je lakše prenosiv.

Kako je Šekler rekao za RTS, manja količina indijskog soja virusa je potrebna da bi se neko zarazio, ali do sada niko nije objavio da je taj soj smrtonosniji i da nanosi teže posledice.

– Ovaj oblik koronavirusa je možda i korak u dobrom smeru, jer obično, kada virus postaje prenosiviji, obično je i manje patogen – rekao je Šekler. On je istakao da su urađena ispitivanja i da je dokazano da sve vakcine štite protiv tog soja virusa.

Tanjug/AP Photo/Rajanish Kakade)

“Dolazak indijskog soja u Srbiju pitanje vremena”

– Urađena su ispitivanja i ona jasno ukazuju da sve vakcine štite preko 90 posto. To je 90 odsto je u odnosu na one klasiče sojeve, znači nešto niže – kazao je Šekler. Šekler je ocenio da je “teško da će Srbija ostati izolovano ostrvo” što se tiče prisustva indijskog soja koronavirusa.

Rekao je i da se u Srbiji ništa bitno nije promenilo kada je stigao britanski soj u odnosu na prethodni, i dodao da su mere iste kao i da vakcina štiti i protiv tog soja”

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, ljudi u Srbiji sve manje nose maske, i kako je istakao, nepridržavanje tih mera je “stvar za brigu”.

– Mere koje su ostale, a koje su svi zaboravili, one i dalje postoje. To je što se tiče kapaciteta objekta, četiri kvadrata po gostu, dobra ventilacija, obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru – istakao je Šekler.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

 

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti