Spas za Lučane i Ivanjicu: U hipermarkete ide 300 tona krompira

04.05.2021

15:14

0

U novoj turi otkupa prenatrpane magacine će isprazniti proizvođaci iz Dragačeva okoline

RINA

Ministarstvo poljoprivrede Srbije organizovalo je pre dva meseca otkup nalagerovane robe, a danas je, posle Gornjeg Milanovca, Nove Varoši i Ivanjice, organizovan i u dragačevskom selu Rti, gde će biti otkupljeno više od 300 tona robe sa teritorije Lučana i Ivanjice za Lidl markete.

Proizvođač Miloš Kostić izjavio je za agenciju RINA da se otkup vrši sukcesivno i da će danas lageri u ovom delu Dragačeva biti lakši za 10 vagona.

 

RINA

– To nam svakako znači da bar malo nadomestimo ogromne gubitke koje smo imali ove godine. Veliki su izgledi bili da većinu krompira bacimo, ali sada do toga, na svu sreću, neće doći – rekao je Kostić.

RINA

Dragačevska brda idealna su za proizvodnju krompira i upravo od te poljoprivredne kulture živi većina porodica, a ovo je bila izuzetno teška sezona za srpske proizvođače krompira jer je rod bio nikada veći, a cena i potražnja nikada manje.

 

TANJUG/ RINA/ IVAN NIKOLIC/ bs

Pročitajte još:

– To su naše fabrike pod otvorenim nebom i zarada je uvek neizvesna. Tri godine budu dobre, potom jedna loša, i tako sve u krug. Ova loša sezona nas neće demotivisati, već smo posadili krompir i za ovu godinu, za koju se nadamo da će biti bolja – kaže Kostić.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da su ove godine proizvođači imali dva puta veće prinose, a usled epidemije potražnja je pala i automatski je došlo do problema.

– Pritom, zbog bescarinskog režima bio je evidentan pritisak krompira iz inostranstva. To ćemo pokušati da izbegnemo u narednom periodu i država uvodi novu meru, posebnu sezonsku carinu u periodu od novembra do februara kad je krompir i najtraženiji, kako bi zaštitili naš domaći proizvod – istakao je Nedimović.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti