Pušenje će biti papreno: Akcize na cigarete 2025. kao u EU

02.12.2020

11:35

0

Autor: G.M.Š.

Izvor: Tanjug

Trošarine na duvanske proizvode polako sustižu one u EU, pa će i cene cigareta postati „evropske“

Foto; Pixabay/ Ralf Kunze

I u Srbiji će relativno brzo pušenje postati veoma neprijatna zabava, i to ne po zdravlje već po novčanik. Predloženim izmenama i dopunama Zakona o akcizi utvrđeno je kako će ovaj porez uvećavati na cigarete, nesagorevajući duvan i tečnost za punjenje elektronskih cigareta od 2021. do 2025. godine, kako bi se istovremeno harmonizovali sa EU i obezbedili stabilnost priliva u budžet.

Izmene Zakona koje se nalaze u skupštinskoj proceduri predviđaju da akcizno opterećenje za cigarete sa sadašnjih 70 evra do 2025. godine dosegne minimum EU od 90 evra.

Kako se navodi, do 2025. godine nivo akcize u Srbiji po paklici cigareta trebalo bi da dosegne najmanje 1,8 evra.

Srednjoročnim planom predlaže se da se specifična akciza svakih šest meseci povećava za 1,5 dinara po paklici.

Predložene su izmene i za način obračunavanja akcize za nesagorevajući duvan koji se sve više koristi kao supstitucija za cigarete kako bi se smanjila razlika između akcize na taj proizvod i akcize na cigarete.

U Srbiji akciza na nesagorevajući duvan je 6,8 odsto maloprodajne cene a u EU je od 11 odsto u Holandiji do 51 odsto u Francuskoj, navodi se u obrazloženju.

Pročitajte još:

Poslednji čas za pomoć: U januaru ostajemo bez restorana, kafića, klubova, čak i hotela?

Ocena Fiskalnog saveta: Najveći problem budžeta za 2021. subvencije i plate, pohvalna velika izdvajanja za javne investicije

Navodi se da je povećanje od 50 odsto u narednoj godini bilo prihvatljivo jer bi akcizu dovelo na nivo od oko 9,7 odsto maloprodajne cene.

Predloženo je i da se akciza na tečnost za punjenje elektronskih cigareta uvećava za po jedan dinar po mililitru svake godine, u srednjoročnom periodu do 2025. godine.

Posledni put akciza na cigarete usklađena je 1.jula i ona je, kao i prethodne, donela povećanje od desetak dinara po paklici cigareta. Očekuje se da će takav tempo povećanja biti i na svakih narednih šest meseci, dok se te 2025. ne dosegne ta famozna „evropska“ cena.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti