Iz prodavnica u Hrvatskoj se povlače sladoledi i voćni jogurti zbog pesticida

30.07.2021

23:35

0

Autor: M.Vu

Dukat iz Zagreba povlači iz prodaje dva Dukatos voćna jogurta, crna ribizla i narandža-cimet

Pexels

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede obavestilo je danas potrošače da proizvođač mleka i mlečnih proizvoda Dukat iz Zagreba povlači iz prodaje dva Dukatos voćna jogurta, crna ribizla i narandža-cimet, zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu proizvodnje.

Opozvani su Dukatos jogurt crna ribizla 150g, s rokovima trajanja: 4.avgust, 11.08, zatim 20.08. i 28.08. 2021. godine, i Dukatos jogurt narandža-cimet 150g, sa rokovima trajanja 04.avgust, 11.08, 19.08. i 28.08.2021, navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva, prenosi portal index.hr.

Proizvod, kako se dodaje, nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla.

Obaveštenje se odnosi isključivo na proizvode s navedenim podacima, napominje Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske.

Ministarstvo poljoprivrede je danas obavestilo potrošače da osim jogurta povlače i četiri vrste sladoleda u različitim pakovanjima, zbog istog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.

Ministarstvo navodi da je dobavljač, Mars Hrvatska d.o.o., iz opreza povukao proizvode Snickers extra ice cream bar 66 g -single, Snickers ice cream bar 48g – 6 pack box, Twix ice cream bar 47g – single, Twix ice cream bar 34,2g – 6 pack box, Bounty ice cream bar 39,1g – 6 pack box i M&Ms peanut ice cream stick 62g – single.

Proizvodi nisu u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim količinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla i o izmeni Direktive Vijeća 91/414/EEZ.

Mars Hrvatska: Konzumiranje ovih proizvoda nije štetno

O povlačenju robe su se oglasili i iz kompanije Mars Hrvatska.

– Jedan od naših dobavljača obavestio nas je o prisutnosti etilen oksida (ETO) u jednom od sastojaka koje isporučuju našoj fabrici sladoleda u Francuskoj, u količinama koje su više od dopuštenih prema zakonodavstvu EU. Konzumiranje ovih proizvoda nije štetno. Ovo je problem koji utiče na Mars Wrigley, kao i na druge proizvođače – piše u saopštenju kompanije.

Pročitajte još:

U saopštenju se dodaje da iako je količina ETO-a u spornom sastojku iznad zakonskih granica koje propisuje EU, u njihovim sladoledima koristi se jako mala količinu tog sastojka. Stoga je, kako navode, količina ETO-a u sladoledu minimalna i daleko ispod zakonskih ograničenja za Evropu.
– Ipak, u saradnji s nadležnim telom za sigurnost hrane povući ćemo sporne proizvode. To je problem koji utiče na Mars, kao i na druge proizvođače. Možemo potvrditi kako smo odmah po saznanju o navedenom problemu zaustavili svu proizvodnju gde se koristio sporni sastojak i zaustavili smo isporuku svih proizvoda koji se nalaze u našim skladištima, a sadrže sporni sastojak – piše u objavi.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti