Trgovci se ne igraju sa robom čiju je cenu ograničila država

22.12.2021

09:17

0

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da prodavci poštuju uredbu o maksimalnoj ceni osnovnih životnih namirnica

Trgovci se ne igraju sa robom čiju je cenu ograničila država
Copyright Pixabay

U trgovinama u Srbiji ima dovoljno brašna, šećera, ulja, mleka, svinjskog buta ali i hleba "sava", odnosno namirnica kojima je Vlada uredbom ograničila maksimalnu cenu a trgovci poštuju uredbu, kaže resorna ministarka Tatjana Matić.

Ministarka trgovine Matić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla da bi brašno od ponedeljka trebalo da bude raspoređeno proizvođačima, po ceni od 33 dinara po kilogramu.

Podseća da je maksimalna proizvodna cena hleba "sava" 38,68 dinara, dok cena u prodavnicama može ići maksimalno do 46 dinara.

- Pre svega, predmet kontrole bila je prva uredba o maksimalnoj ceni hleba tip 500, tzv. hleb 'sava'. Naravno da je bilo i prijava, imali smo preko 500 inspekcija na terenu. Samo je 17 prijava bilo osnovano, gde je dolazilo do nekih prekoračenja. Negde su bile prekoračene marže, negde nije bilo dovoljnog procenta hleba u tim radnjama, ili možda sastav hleba nije bio kakav je trebalo da bude - rekla je Matićeva.

Ističe da su se trgovci načelno pridržavali uredbe o ceni hleba, ali i ostalih osnovnih životnih namirnica.

- Kada pričamo o drugoj uredbi, koja se odnosi na brašno, šećer, ulje, svinjski but, i mleko, moram isto da kažem da smo od ukupnog broja kontrola, mislim da je bilo oko 200 kontrola, imali dve prijave i u jednom maloprodajnom objektu jeste utvrđeno prekoračenje cena - kaže

Matići dodaje da je snabdevenost osnovnim životnim namirnicama zadovoljavajuća.

U Srbiji ima više od 20.000 maloprodajnih objekata.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike