Srpski softver sve traženiji, izvoz IT usluga dostigao 1,4 milijarde evra

27.09.2020

05:40 >> 08:19

0

Uprkos velikom padu globalne tražnje u prvom polugodištu 2020. godine, zbog pandemije, nastavljen je rast izvoza Srbije u sektoru telekomunikacija, kompjuters

Srpski softver sve traženiji, izvoz IT usluga dostigao 1,4 milijarde evra
Copyright Pixabay

Srbija postaje sve veći izvoznik IT usluga! Tako je, prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), u periodu od 2012. do 2019. prosečni godišnji rast izvoza iznosio 21 odsto. On je povećan sa 312 miliona evra, koliko je iznosio 2011. godine, na 1,42 milijarde evra u 2019. godini. Najveći doprinos tome dao je, kako navode u NBS, izvoz softvera sa prosečnim godišnjim rastom od 29 odsto.

Statistika NBS pokazuje da je u tom periodu izvoz kompjuterskih usluga povećan sa 171 milion evra u 2011. godini na 1,27 milijardi evra u 2019. Prema tome Srbija je imala prošle godine višak u trgovini ovih usluga sa inostranstvom od 808 miliona evra, pre svega zahvaljujući razvoju domaćih preduzeća koja su poslovno povezana sa velikim svetskim kompanijama iz IT sektora.

Bez uticaja pandemije

– I pored drastičnog pada globalne tražnje u prvom polugodištu 2020. godine, zbog pandemije, nastavljen je rast izvoza u sektoru telekomunikacija, kompjuterskih i informacijskih usluga. I sve to samo zahvaljujući rastu izvoza softvera – objašnjavaju u NBS.

Za šest meseci 2020. godine, kako dodaju u NBS, izvoz IKT usluga je iznosio 702,7 miliona evra, dok je uvoz bio 252,7 miliona evra.

Najveći doprinos rastu izvoza IT usluga u Srbiji doprineo izvoz softvera; Hitesh Choudhary/Pixabay

– I u ovoj godini najznačajniji doprinos rastu izvoza IKT sektora imali smo zahvaljujući izvozu preduzeća čija su pretežna delatnost kompjuterske usluge. Ohrabruje činjenica da je i u drugom kvartalu 2020. godine nastavljeno povećanje izvoza našeg IKT sektora, pa se može očekivati njegov intenzivan rast koji je zabeležen i prethodnih godina – naglašavaju u NBS.

Osnivač kompanije „Hooloovoo“ Predrag Spasojević s druge strane napominje da treba prvo videti šta je zapravo interes Srbije. Kako ističe, u narednih 10 godina bi trebalo po svaku cenu privući u Srbiju što više posla iz oblasti IT sektora.

Značajno za razvoj zemlje

– Sada je trenutak da se to prigrabi jer će za 10 godina verovatno biti kasno. Softver razvijaju ljudi, tako da moramo da imamo dovoljno radne snage kako bismo privukli što više posla. Zbog toga je značajno da naši programeri ostanu u zemlji po svaku cenu – smatra Spasojević.

On dodaje da bi se smanjenje privlačenja IT poslova u znatnoj meri odrazilo na ekonomiju cele zemlje.

– Uz to, ukoliko uništimo IT sektor ne postoji neka druga grana industrije koja bi mogla da nas izvuče iz mulja. A „cena“ koja mora da se plati da bi ova grana privrede uspela da raste još brže jesu niski porezi na IT usluge – ističe Spasojević.

Poverenje je ključno

Prvi čovek firme „Hooloovoo“ kaže da to što je svetski gigant „Majkrosoft“ odlučio da otvori razvojni centar u Srbiji. srpskoj IT industriji podiže kredibilitet.

– Ako oni veruju Srbiji i ostali će. Imao sam velikih problema u poslovanju firme zbog nepoverenja klijenata da se značajnije šire u Srbiji – kaže Spasojević.

Prema njegovim rečima, postoji velika šansa da IT izvoz Srbije u naredniih 10 godina poraste na 20 milijardi evra.

– Taj novac će se trošiti u našoj zemlji, a od tih para će i plate u drugima sektorima, pa i u državnom sektoru porasti. IT je jedina šansa Srbije i on mora da privuče što više stranog kapitala i posla za inostranstvo i na taj način stvori poslove za domaće kompanije i iz drugih industrija – naglašava Spasojević.

Sve više žena u IT sektoru

U sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji žene čine petinu visokoobrazovanog IKT kadra, što je malo bolji rezultat od evropskog proseka, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić. Kako je istakla, svake godine IKT studije upiše oko sedam odsto devojaka više.

Plata važna stavka

Kako dodaje, za kvalitet IT usluga nije potrebna pomoć države jer su naši stručnjaci pokazali svoje umeće, ali je podrška neophodna zbog smanjenja cene usluga.

– Realno, Srbija nema mnogo toga da ponudi vrhunskim stručnjacima kako bi ostali u zemlji. Onog trenutka kada neko kvalitetan bude mogao da zarađuje znatno više u inostranstvu, on će otići. Zbog toga ne bismo smeli da dozvolimo da se programerima smanjuju plate jer im je to najveći argument da ostanu u Srbiji – zaključuje Spasojević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike