Pozivari će i dalje zivkati: Zakon o potrošačima se primenjuje od 20. decembra ali ne u celini

16.12.2021

08:25

0

Zakon o zaštiti potrošača počeće da se primenjuje od 20. decembra, ali će se neka njegova rešenja, među kojima i registar "Ne zovi", primenjivati tek kada se „steknu uslovi“

Pozivari će i dalje zivkati: Zakon o potrošačima se primenjuje od 20. decembra ali ne u celini
Copyright Profimedia

Zakon o zaštiti potrošača neće početi da se u celini primenjuje od 20. decembra, jer za neke njegove delove nisu doneti neophodni pravilnici, odnosno podzakonska akta.

Pomoćnica ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Višnja Rakić, za Tanjug je objasnila da Ministarstvo ima rok od godinu dana od dana stupanja zakona na snagu zakona da donese četiri pravilnika, tako da bi oni počeli da se primenjuju najkasnije od 19. septembra 2022. godine.

Navela je da su to pravilnici o registru "Ne zovi", kojim se sprečava pozivanje potrošača i nuđenje robe i usluga ako oni to izričito ne žele, zatim o obliku i sadržini obrasca za odustanak od ugovora zaključenog van poslovnih prostorija i na daljinu.

Treći je pravilnik o vansudskom rešavanju potrošačkih sporova i četvrti o upisu i evidenciji udruženja i saveza udruženja potrošača.

Za sve je rok za donošenje godinu dana od stupanja na snagu Zakona, a osim pravilnika koje donosi Ministarstvo trgovine pravilnik o evidenciji potrošačkih sporova trebalo bi da donese Ministarstvo pravde.

Rok za taj pravilnik je dve godine od stupanja na snagu Zakona o zaštiti potrošača, dakle 2023. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike