Ministarka energetike: Uprava EPS-a odgovorna za nestanak struje

15.12.2021

08:16

0

Oko 30 odsto sistema Elektroprivrede Srbije (EPS), odnosno 260 trafostanica nije u funkciji trenutno, a 9.000 korisnika u Srbiji nema struju, rekla je ministarka Zorana Mihajlović

Ministarka energetike: Uprava EPS-a odgovorna za nestanak struje
winter-gcde76739d_1280 - Copyright Pixabay

Za nestanak struje za hiljade potrošača u Srbiji i ispadanje termoelektrane iz energetskog sistema iz funkcije kriva je uprava EPS-a, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

- Pričamo o distributivnom sistemu koji očito prethodni dugi niz godina nije dovoljno dobro održavan. Mislim na investicije koje su morale da se ulože u stubove, mrežu, rastinje je moralo da se seče, a ne samo gde je dostupno. Monteri su na terenu, lavovski se bore da danas svi dobiju struju - istakla je ministarka u izjavi RTS-u.

Ko ne plati na mostu...

Dodala je da u svim oblastima energetike mora da se ulaže mnogo više, jer neulaganje jednom dođe na naplatu.

- To je jedan deo priče, drugi deo priče je unutar EPS-a. Imamo situacija da oko 30 odsto sistema nije u pogonu, to je jako mnogo. Država je obezbedila novac i za uvoz struje i mazuta, ali to nije trebalo tako da se desi. Sistem je jako osetljiv, mi smo u krizi, stvari nisu rešene, a kad se završi, videćemo ko je u celom lancu napravio problem - rekla je Mihajlović.

Ministarka nije odgovorila na pitanje da li se oseća odgovornom za ovu energetsku krizu.

- Energetika mora da promeni način kako funkcioniše, planiranje u sektoru energetike ne valja, pre svega u EPS-u. Umesto da naš ugalj koristimo za stabilnost, nama se ovo desi - rekla je ministarka.

Napomenula je da ima više odgovornih u lancu za ovu krizu, ali da je u ovom trenutku kriva uprava EPS-a.

Odgovarajući na pitanje hoćemo li imati dovoljno uglja za rad termoelektrana, Mihajlovićeva je rekla da ćemo "morati još više da radimo na tome".

Istakla je da su iz EPS-a mesecima unazad tvrdili da smo spremni za zimu, a onda se desilo da za pola sata sve ispadne iz sistema.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike